Fábián, Sebestyén
-12 °C
-3 °C

A Vivendié az MP3.com

2001.05.21. 10:13
A Vivendi Universal vasárnap bejelentette, hogy 372 millió dollár készpénzért megvásárolja az MP3.com online zeneforgalmazó oldalt. A Vivendi rendkívül kedvező időpontban vásárolta meg a céget, ugyanis az MP3.com részvényei hónapok óta mélyrepülésben vannak a tőzsdén. Nem egészen két évvel ezelőtt a részvényekért 60 dollárt is megadtak.
Most az MP3.com részvényesei részvényenként 5 dollárt kapnak, ami 66 százalékkal több, mint a pénteki tőzsdezáráskor jegyzett érték. A részvényesek eldönthetik, hogy az összeget készpénzben veszik fel, esetleg részben Vivendi-részvényeket kérnek kompenzációként. Ha a részvényeket választják, az üzlet adómentes lesz a számukra.

A Vivendi-MP3.com ügylethez még a kereskedelmi felügyeleti szervek hozzájárulása is szükséges. Michael Robertson, az MP3.com alapítója, és egy személyben elnöke és ügyvezetője, a jövőben az internetes értékesítésben különleges tanácsadóként működik majd. A Vivendi vezetőségéből egyelőre még senki nem kommentálta az üzletet.

A francia Vivendi 29 milliárd dollárért vásárolta meg a Seagramtól az Universal Music Group kiadót, és azóta készül az online zeneforgalmazásra. A Vivendi számára legnagyobb konkurenciát ezen a téren a AOL Time Warner és a Sony jelentik. A Vivendi néhány hete vásárolta meg 23 millió dollárért az Emusic szolgáltatót.

A BMG, AOL Time Warner és az EMI bejelentették saját fizetős szolgáltatójuk, a Musicnet megalapítását. Az online zeneforgalmazás úttörőjének, az MP3.com-nak a megszerzése remek üzlet a Vivendi számára - vélik elemzők. Egyes becslések szerint az amerikai zeneeladások egynegyedét az interneten keresztül bonyolítják majd.

A Napster és más weboldalak révén ingyenesen lehet zenéhez jutni, és ez tavaly a bolti lemezeladások 14 százalékos visszaesését okozta - jelentette be a lemezkiadó ipar nemzetközi szövetsége.

Tavaly az MP3.com-ot perbe fogta az öt legnagyobb lemezkiadó, köztük a Vivendi Universal, majd a peren kívüli egyezség keretében a megszorongatott online zeneforgalmazó 53,4 millió dollárt fizetett ki. Ezenkívül az Universal megkapta a lehetőséget, hogy részesedést vásároljon az MP3.com-ban.

Ezzel együtt a cég az elmúlt év során 130 millió dollárt költött a kiadókkal szemben vívott szerzői jogi csatározásokra, és számos pere van még függőben a kisebb társaságokkal. Tavaly az MP3.com csaknem 23 millió dolláros üzleti veszteséget könyvelt el, bár az eladások közel megduplázódtak, és elérték a 80,1 millió dollárt.

Az MP3.com lehetővé teszi a felhasználóknak, hogy tárolják, és lejátsszák a cég adatbázisában szereplő bármely CD-t, ha igazolják, hogy a lemezt már megvásárolták. Az MP3.com az öt legnagyobb kiadóval kötött megállapodása alapján 150 ezer művész zenéjét kínálhatja.

Utazás aggodalom nélkül?

Utazása előtt sose feledkezzen el utasbiztosításáról!

Európai körutazások

Izlandi csillagtúra, Skócia felfedezése, a csodás Szicília, és a bajor kastélyok világa.