A Facebook elveszített egymilliárd fotót

2009.03.10. 11:50 Módosítva: 2009.03.10. 11:58
Hétvége óta akadozik a világ legnagyobb közösségi oldalára, a Facebookra feltöltött fotók elérése. A képek egy része egyszerűen eltűnt, másoknál pedig csak az előnézet él, és nagyításnál kérdőjel ikon jelenik meg.

Az oldal programozói pár nap hallgatás után kiálltak a százmillió felhasználó elé, és elmondták, mi történt: hardverhiba miatt elveszett a feltöltött képek egy része.

A merevlemezek meghibásodása a szokásos pénteki szerverkarbantartás és szoftverfrissítés közben ütött be, ráadásul egyszerre több adattárolónál. A becslések szerint ez az oldalra feltöltött képek 10-15 százalékát érinti. Hogy ez pontosan mennyi, azt nem árulták el az illetékesek, mindenesetre 2008. októberében jelentették be, hogy már tízmilliárd fotót tárol az oldal, összesen egymillió gigabájtnyi háttértárolón. Ebből ítélve a most elveszett képek mennyisége bőven a milliárdos nagyságrendbe esik.

A programozók siettek megnyugtatni a felhasználókat, hogy az adatvesztés nem végleges, és a biztonsági mentésekből folyamatosan töltik vissza az éles rendszerbe az archivált képeket. A legutóbbi jelentés szerint az elveszett fotók egyharmadát sikerült eddig visszaállítani, és a jövő hét elejére fejeződik be a teljes helyreállítás. Az új fotók feltöltésének lehetősége eközben is él.

A Facebook több képet tárol, mint a legnagyobb, direkt fotómegosztásra specializált oldalak (a Flickr például a Facebook tízmilliárdos bejelentésénél járt hárommilliárdnál). Napi 2-3 ezer gigabájtnyi új fotót töltenek fel a rendszerbe (ráadásul minden képet négy különböző méretben tárol az oldal), és csúcsidőben másodpercenként 300 ezer képet néznek meg a felhasználók.

Elindult az Indamedia média és marketing-kommunikációs kiadványa.

További szakmai tartalmakért kattints és kövess bennünket!

MEGNÉZEM
Ma is tanultam valamit 1-2-3-4-5

5 könyv
Több mint 600 meghökkentő, érdekes és tanulságos történet!

MEGVESZEM