Netlog: Európa válasza a Facebookra

2009.05.27. 11:03
Már megint egy közösségi szájt című sorozatunkban bemutatjuk a Netlogot, ami Belgiumban indult, és mára szinte az összes Európában beszélt nyelven, köztük magyarul is elérhető. A Netlogon lehet perszonál hómpédzsnek is beillő profiloldalt létrehozni, zenét megosztani és blogolni – ez már nem közösségi szájt, ez már operációs rendszer.

Egy tökéletes világban egyetlen közösségi szájt létezne, és akkor nem kellene naponta új közösségi szájton regisztrálnunk, csak hogy megtudjuk, van-e ott ismerősünk, aki éppen azért regisztrált, mert attól tart, hogy a másik százhúsz közösségi szájton, ahol addig regisztrált, nem talál meg minket.

A világ nem tökéletes, én például legalább tucatnyi közösségi szájtnak vagyok a boldog tagja, köztük olyan egzotikusaknak, mint a hazai diplomásokat egybegyűjtő KlubD, a nagymagyarságra optimalizált E-hun (hopp, most nézem, ez megszűnt, akkor annak nem, bocs), vagy az emlékcentrikus Futrinka. Élvezettel használom az iWiWet, a MyVipet, az Indanetet, sőt van saját közösségi szájtom is, a Vajdling, ha valaki még nem ismerné. Holnap készülök regisztrálni egy újonnan induló drogos közösségi szájton, természetesen csak szakmai kíváncsiságból, és azért csak holnap, mert ma a Netlogon fogok regisztrálni, ami nem más, mint egy jó kis közösségi szájt. Ismerkedjünk meg vele együtt!

Afrikaansul és magyarul is

Oldalletöltések százalékban a nagy közösségi szájtokon  Forrás: Alexa.com
Oldalletöltések százalékban a nagy közösségi szájtokon
Forrás: Alexa.com

A Belgiumban 2003-ban alapított Netlognak, amit hívtak már Incrowdnak, Faceboxnak és Bingboxnak is, mostanra 46 millió regisztrált tagja van, amivel nem éri el ugyan a legnagyobbak, a Facebook 200, vagy a MySpace 106 millió aktív felhasználóját, de nagyságrendileg egy csoportban van velük. A Netlog páneurópai közösségi szájt szeretne lenni: használható az uniós tagországok szinte összes nyelvén (bár lettül például nem), de a biztonság kedvéért afrikaansul, arabul, kínaiul és oroszul is. Magyar regisztráltból 352 ezer van, és bár azt nem tudni, mennyi közülük az aktív felhasználó, az látszik, hogy egy-egy időpillanatban néhány ezren vannak online közülük. Meg én.

Ha lennénk még pár százmillióan, talán elég is lenne ez az egy közösségi szájt, és a világ végre tökéletessé válna, mert a Netlog hihetetlenül ambiciózus egy vállalkozás. Nem is közösségi szájt, hanem egyenesen online operációs rendszer. Van benne Intéző, van benne Tallózó, és vannak Parancsikonok, összesen 14, amelyekről még azt is el lehet dönteni, hogy melyik hat jelenjen meg állandóan az oldal tetején. A menüpontok alatt újabb tonnányi menüpont, amelyek elsőre redundánsnak tűnnek, de nem azok, mert teljesen máshová érkezik az ember, ha a Tallózóban kattint a Zene menüpontra (itt a többiek zenéi látszanak), mintha az Intézőben kattintana (itt meg a sajátok). A Windows is megirigyelhetné, bár a Netlog inkább egy könyörtelen, skandináv észjárással összerakott Linux-disztribúcióra hasonlít.

menu450

Az, hogy a Netlog összes funkciója egy oldalról elérhető, egyszerre vezet átláthatósághoz és káoszhoz. Az analitikus, fastruktúrákon pallérozott elme szereti tudni, mi hol van, de amikor szembesül az első képernyő 17 menüpontjával, hat ikonjával és a három hasábba tömött további lehetőségekkel, némi nosztalgiával gondol a Facebookra, ahol alapból csak az látszik, ami friss vagy érdekes. Vagy amiről a fejlesztők azt gondolják, ezen lehet vitatkozni.

Minden benne van

Annyi biztos, hogy amit közösségi szájtba bele lehet pakolni, az a Netlogba bele lett pakolva. A saját profiloldal természetesen testre szabható, én választottam is magamnak egy „I love techno"-s, szolid dizájnt, amit december környékén kicserélek majd a „Merry Christmas"-re. Ezzel egycsapásra létre is hoztam saját weboldalamat, amely bejelentkezés nélkül is megtekinthető, és ha lenne mondanivalóm, máris a nyilvánosság elé tárhatnám rajta. De ez még mind semmi! A Netlognak van saját, beépített blogmotorja, úgyhogy nemcsak személyes weboldalamat, hanem két kattintással személyes blogomat is létrehoztam, olvassák szeretettel. Külön szerencse, hogy a Netlog bármely szövegbeviteli felületén bőkezűen használhatók az animált emotikonok, amelyek helyes használatát egy netlogtársam bemutatkozásával rögtön szemléltetném is, lásd a mellékelt ábrát.

szmajli450

De ezzel a feature-listának még mindig csak a legelején tartunk: mondtam már, hogy lehetnek Beszólásaim, amelyek révén a világba kiálthatom aktuális fájdalmamat (pl. „Ma meztelenül keltem fel"?), sőt egy kattintással a Rivaldafényt is ráirányíthatom? Hogy lehet Vendégkönyvem, ahová látogatóim írhatnak személyes hangú üzeneteket? Hogy tölthetek fel képet, videót, rendezvényt, szavazást, és csatlakozhatok különböző csoportokhoz is? (Utóbbiak közül az egyik nagy kedvencem az iWiW Fan klub, ahol nagyban zajlik a seftelés az iwiwes meghívókkal.) És természetesen van külön Márkák kategória, ahol végre gond nélkül bejelölhetem barátomnak Túró Rudit, Borsodi sört (hagyomány és minőség) vagy Norbi update-et. Meg is tettem.

anarki450

Persze szolgáltatások ide vagy oda, minden közösségi szájt annyit ér, amennyit a rajta serénykedő közösség. A Netlog szerint a regisztráltak 80 százaléka 14-25 éves, a „zene, sport és a barátok mozgatják őket leginkább, de a humor, internet, éjszakai élet és vásárlás is igencsak érdekli őket." Én ehhez képest én úgy látom, rengeteg negyvenes, ötvenes van a magyar netlogozók között, ami külön üdvözlendő jelenség. Gondolta volna bárki akár csak öt éve, hogy eljön az idő, amikor Sohonyákné Etelka, aki profiloldalán kinyúlt otthonkában pózol a koloniál sezlonyon, merész Beszólást küld rozalia56-nak, persze szigorúan a Rivaldafény opció bekattintásával, amelyben azt üzeni, hogy „Rozikám, az Isten éltessen, nagyon sokszor csókoltatlak", és ehhez csatolja Balázs Fecótól az Évszakokat, modern kompressziós algoritmusokkal tömörített videóban? Senki nem gondolta volna.

Elindult az Indamedia média és marketing-kommunikációs kiadványa.

További szakmai tartalmakért kattints és kövess bennünket!

MEGNÉZEM
Ma is tanultam valamit 1-2-3-4-5

5 könyv
Több mint 600 meghökkentő, érdekes és tanulságos történet!

MEGVESZEM