Irén, Írisz
6 °C
16 °C

Cenzúraszoftver kerül minden kínai pécébe

2009.06.11. 10:50 Módosítva: 2009-06-11 10:57:03
Július elsejétől csak olyan pécét lehet eladni Kínában, amin fut a kormányzati internetcenzúrázó szoftver. A nagy nyugati gyártók behódolnak a kormány akaratának.

Egy hónapig sikerült titokban tartani a kínai pécégyártóknak a kormánytól kapott utasítást, hogy minden egyes számítógépbe, amit az országban eladnak, előre telepíteni kell az államilag kifejlesztett szűrőszoftvert. A Zöld gátnak nevezett szűrő elvileg az ifjúságot hivatott megvédeni a pornográf tartalmaktól, de a gyakorlatban valószínűleg a Kínai Nagy Tűzfalnak becézett online szűrőrendszerhez kapcsolódik, ami a kormánynak nem tetsző politikai és vallási témájú oldalakat, blogokat blokkolja a kínai felhasználók elől.

A Zöld gát rendelkezik egy beépített, és önmagát a kormányzati szerverekről folyton frissítő feketelistával, ami a blokkolandó oldalak címeit tartalmazza, plusz egy olyan szoftvert, ami nyelvi elemző és képfelismerő algoritmussal minden egyes meglátogatott oldalt átvizsgál, és ha olyasmit talál, ami szerinte nem a becsületes kínai állampolgár szemeinek való, kíméletlenül letiltja.

A gyártóknak július elsejéig van idejük a gépeikre telepíteni a rendszert, ami a híradások szerint csak Windows alatt működik, viszont olyan mélyre eszi be magát az operációs rendszerbe, hogy komoly hekkertudás kell majd a kikapcsolásához.

A kínai piacon a legnagyobb részesedéssel bíró nyugati pécégyártó, a Hewlett-Packard szóvivője annyival kommentálta a Wall Street Journal kérdésére a hírt, hogy „együttműködnek a hatóságokkal, annak érdekében, hogy a felhasználók a számára a lehető legteljesebb szolgáltatást tudják nyújtani, ami nem sérti meg a helyi szabályozásokat". Ez szóvivőnyelvről magyarra fordítva annyit tesz, hogy eleget tesznek a kormány kérésének, hogy cserébe megtarthassák az óriási kínai piacot.

Tavaszi hosszú hétvégék

Töltse az ünnepeket külföldön, London, Párizs, Róma városnézés, olasz hajóút, síelés Ausztriában.

Pihenjen Szép kártyával!

Egy kis lazítás Önnek is jár! Íme a Szép kártya elfogadóhelyek.