Irán miatt elmaradt a Twitter-karbantartás

2009.06.16. 12:00 Módosítva: 2009.06.16. 12:00
Az iráni tüntetők egyik fő kommunikációs eszköze lett a népszerű mikroblog-szolgáltatás, a Twitter. Az események hatására az oldal alapítói még a hétfő estére tervezett karbantartást is elnapolták.

Az eredeti tervek szerint hétfő este karbantartási munkálatok miatt nagyjából egy órára leállt volna a Twitter, de az oldal alapítója, Biz Stone néhány órával a karbantartás előtt közleményben – tudatta, hogy az iráni tüntetések miatt elhalasztják a karbantartást. Stone külön kiemelte, hogy a döntést a Twitter fő partnere és hálózatszolgáltatója, az NTT America is helyeselte. A karbantartást kedden, Los Angeles-i idő szerint délután kettőkor kezdik el, ekkor Iránban éjjel egy óra lesz.

Iránban a vélt választási csalás miatt tüntető ellenzékiek egyik fő kommunikációs csatornájává vált a hírek gyors terjesztésére kiválóan alkalmas Twitter. A hivatalban levő elnökkel, Mahmud Ahmadinezsáddal szemben induló Mir Hoszein Muhavi hívei a mikroblogoldalon váltanak üzeneteket, ott szerveznek megmozdulásokat, és nem utolsósorban rövid üzenetekkel, képekkel és videókkal hírt adnak arról, mi történik Teheránban (ezek például az iran09 feedjein követhetők).

Az egyik fő helyi twitterező a Persiankiwi nevű felhasználó, aki mellesleg hackerként is bomlasztja a helyi rendszert. „Viperával felszerelt motorosok támadnak az utcákon, fegyveresek lőnek a levegőbe, az utcák lángokban, az utak lezárva” – írja Persiankiwi egyik twitjében. Más felhasználók olyan szervercímeket osztanak meg egymással, amelyek révén megkerülhető a helyi cenzúra. Emellett több szálon zajlik a hagyományos média szidása is, ami a júzerek szerint lassan reagált a történésekre.

Elindult az Indamedia média és marketing-kommunikációs kiadványa.

További szakmai tartalmakért kattints és kövess bennünket!

MEGNÉZEM
Ma is tanultam valamit 5

Megint 150 vadonatúj, izgalmas téma ismét meglepő válaszokkal

MEGVESZEM