A pornóipar nekimegy a fájlcserélőknek

2009.09.16. 11:05
A lemezkiadók és Hollywood után a pornóipar is hadat üzent a fájlcserélőknek, és 65 ezer felhasználót citálna bíróság elé csak a világ szélessávval legjobban ellátott országában, Dél-Koreában.

Hadat üzent az üzletüket rontó, és a filmjeiket a netre feltöltő felhasználóknak egy ötven amerikai és japán pornófilmes stúdiót tömörítő szövetség. Első csapásként még júniusban pereltek be tízezer dél-koreai internetezőt (a világ legjobb interneteléréssel rendelkező országa a fájlcsere és az online pornó egyik fellegvára is), de a helyi hatóságok mindössze tíz esetben állapították meg a szerzői jogok megsértését.

A pornósok szövetsége nem adja fel, és második hullámban 80 weboldal és 65 ezer felhasználó ellen indítanak eljárást. A beadványuk szerint további százezer felhasználó ip-címeit gyűjtötték be, de náluk csak a filmjeik letöltését állapította meg a saját nyomozásuk, így ellenük nem indítanak pert, csak a feltöltők, és a filmeknek tárhelyet szolgáltatók ellen. A szövetség amiatt is reklamál, hogy az előző akciójukra a helyi illetékesek csak nagyon lassan és kelletlenül tették a dolgukat, holott egy augusztus végi eset (egy koreai katasztrófafilm szivárgott ki a netre, és töltötték le százezer példányban, de a hatóságok nagyon gyorsan és hatékonyan reagáltak és intézkedtek) tanúsága szerint megvan a kapacitásuk, hogy elejét vegyék az ilyen jogsértéseknek.

A szövetség azzal fenyegetőzik, hogy ha a koreai rendőrség és bíróság nem képes kezelni az ügyet, az amerikai hatóságok elé viszik azt. Arról nincs hír, hogy a koreai feltöltők, és kalózpornóoldalak után tervezik-e a háborút más országok fájlcserélői ellen is folytatni.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport