5400 embert tartóztattak le Kínában online pornó miatt

2010.01.05. 09:55 Módosítva: 2010.01.05. 09:55
A kínai kormány tűzzel-vassal irt mindent a neten, ami szerintük rosszra neveli az ifjúságot: pornó, szerencsejáték, a hivatalostól eltérő politikai eszmék.

A kínai hatóságok az eddigi legnagyobb onlinepornó-ellenes művelet keretében közel 9000 szexoldalt töröltek a netről, és 5394 embert tartóztattak le, ezeknek az oldalaknak az üzemeltetlése miatt. A hivatalos híradások nem szólnak arról, hogy egészen pontosan mivel is vádolják őket, és milyen büntetésre számíthatnak.

Az illetékes minisztérium szerint ez a lépés fontos mérföldkő volt az online bűnözés elleni harcban, és a pornográfiának, a szerencsejátéknak nincs helye a neten, ahol fiatalok tízmillióit fertőzheti meg.

A mostani razzia kínaiak által fenntartott, kínai szervereken levő oldalakkal foglalkozott, a következő lépés az országban külföldi cégek által futtatott, vagy a kínai piacra fókuszáló, de más országokban levő szerverekről működő oldalak lekapcsolása vagy blokkolása lesz. A minisztérium jutalmat kínál azoknak, akik információkkal segítik a pornóoldalak lekapcsolására szakosodott cyberrendőrséget.

Kína tavaly kezdett valóságos hadjáratba az olyan online tartalmak ellen, amit a kormány a társadalomra ártalmasnak tart: a pornó és a szerencsejáték mellett közösségi oldalak és online játékok vannak még a célkeresztben, illetve jogvédő szervezetek szerint minden olyan fórumot, blogot és weboldalt elhallgattatását is ezzel álcázzák, ami a hivatalostól eltérő politikai nézeteket hangoztat, vagy olyan kínos témákat feszeget, mint Tibet kérdése vagy a Tienanmen téri mészárlás.

A kínai állami tűzfal sok olyan oldal elérését blokkolja, amelyek nyugaton az internet legnépszerűbbjeinek számítanak, többek között a YouTube-ot, a Facebookot, a Twittert, és egy sor híroldalt.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport