nono

Mohamed ismerősnek jelölt

2010.05.31. 14:37
Pakisztánban istenkáromlónak minősítették a Facebookot, és hat nap alatt írtak helyette egy másikat, ami majdnem ugyanúgy néz ki, csak garantáltan nincs rajta se Mohamed-rajzverseny, se Farmville. Adatvédelemben viszont a pakisztáni verzió erősebbnek ígéri magát, mint a privacy-botrányok tépázta Facebook.

2006-ban egy dán lapban megjelent Mohamed-karikatúra világraszóló diplomáciai botrányt kavart, az arab világban kitört súlyos utcai zavargásokban többen meg is haltak. Erre emlékezve hirdették meg május huszadikára Facebookon a Rajzolj Mohamedet Napot, ami egyben válasz volt arra a az akcióra is, amikor a South Park rajzfilmsorozat producerei kaptak a muzulmán világból fenyegetéseket, mert a sorozat jubileumi, 200. epizódjában megjelenik Mohamed.

A Rajzolj Mohamed Napot Pakisztánban istenkáromlásnak minősítették, és betiltották a közösségi oldalt az országban. Sőt a biztonság kedvéért a YouTube-ot, a Wikipediát és a Flickrt is.

A tiltás bejelentése után hat nappal megjelent a pakisztáni fejlesztésű MillatFacebook (urdu nyelven azt jelenti, nemzeti Facebook), ami muszlimoknak és nem muszlimoknak ígér garantáltan Mohamed-mentes ismerkedést, lájkolást, értelmetlen csoportokhoz csatlakozást, meg mindent, amit még közösségi oldalakon szokás csinálni.

Nemcsak muszlimoknak
Nemcsak muszlimoknak

Jé, működik!

A MillatFacebook első meglepetése, hogy az oldal valóban működik, ránézésre borzasztóan hasonlít is a Facebookhoz, ami hat programozó egyhetes munkájától minimum elismerésre méltó – a képet azért árnyalja, hogy a Facebooknál még jobban hasonlít egy közismert PHP scriptgyűjtemény egyik ingyenes demójára. Pár ezer aktív felhasználó mellett az oldal rogyadozik a terhelés alatt, lassú, és néha egyáltalán nem jön be, ami azt jelenti, hogy kicsit alultervezték az oldalt kiszolgáló hardvert (Pakisztánban egyébként a felmérések szerint 20 millióan interneteznek).

A regisztráció, és mint utóbb kiderül, az egész oldal angol, nincs belőle se arab, se urdu (Pakisztán hivatalos nyelve) verzió, nem is várják el a muszlim hitet a regisztrálóktól, és az oldalon sehol nem is erőltetik az iszlámkodást. Az oldal szabályzata három pontból áll, és mindhárom ugyanazt fogalmazza meg: mutass tiszteletet a többi júzer iránt. Slussz. Az adatvédelmi elvek még tömörebben vannak megfogalmazva: személyes adataidat senkinek nem adjuk ki. A fejlesztők egyébként különösen büszkék arra, hogy a MillatFacebook adatvédelmi szempontból sokkal erősebb a Facebooknál (persze ezt a sorozatos botrányok fényében ma már jó eséllyel a világ összes weboldala elmondhatja magáról).

Celia személyes adatai biztonságban vannak
Celia személyes adatai biztonságban vannak

És tényleg működik

Maga az oldal sima Facebook-koppintásnak tűnik, néhány Orkutról kölcsönzött ötlettel feldobva; ilyen például a Top Rated Members és Featured Members toplista, vagy az, hogy megnézhetjük, kik látogatták meg a profiloldalunkat (nesze neked, magánszféra). Vannak blogok, fórumok, csoportok, videó- és fotófeltöltés, apróhirdetés, szóval minden, ami mondjuk öt éve menő volt egy közösségi oldalon, és lehet az ismerőseink üzeneteit facebookosan lájkolni – csak pont az hiányzik, ami annak idején naggyá tette a Facebookot: a külső fejlesztésű alkalmazások.

Pedig rengeteg lehetőség lett volna ebben, mondjuk a Mafia Warsból lehetett volna dzsihádszimulátort faragni, a Farmville-ben pedig végtelen mákültetvényeket gondozhattunk volna, ha már Pakisztán a világ egyik legnagyobb ópiumtermelője.

Ezért nem szabad a júzereknek szabad kezet adni a profiloldal szerkesztésében
Ezért nem szabad a júzereknek szabad kezet adni a profiloldal szerkesztésében

A profiloldalunkat szabadon átalakíthatjuk, ami a MySpace-t idéző, csodálatosan ízléstelen oldalak burjánzásához vezet. Dicséretes, hogy van mobilos verzió, van láthatatlan mód, és pár olyan ötlet, amit valószínűleg napokon belül ellponak a Facebook-alkalmazások fejlesztői, mint például a Photo Battle, ami a feltöltött publikus fotókból dob elénk véletlenszerűen kettőt, és a kérdést, hogy melyik tetszik jobban.

Működik, de minek?

A pakisztániak bebizonyították, hogy egy hét alatt lehet működő Facebook-klónt építeni. Viszont az, hogy a facebookos Rajzolj Mohamedet Nap csoport , és a nagyjából 30, Mohamed-rajzolás ellen tiltakozó csoport közül a népesebbek is több tagot számlálnak, mint az egész MillatFacebook, felveti a kérdést, hogy oké, lehet, de minek.

Elindult az Indamedia média és marketing-kommunikációs kiadványa.

További szakmai tartalmakért kattints és kövess bennünket!

MEGNÉZEM
Ma is tanultam valamit 5

Megint 150 vadonatúj, izgalmas téma ismét meglepő válaszokkal

MEGVESZEM