A pornóipar 2012-re kinyírná a fájlcserét

2010.10.27. 10:56
Arizonában tartott titkos gyűlést a pornóipar jelentős képviselőit szövetségbe gyűjtő Pink Visual szervezet, aminek deklarált célja, hogy 2012-re a mai töredékére szorítsa vissza az interneten fellelhető, illegális forrásból származó pornó mennyiségét.

Bár a találkozón elhangzottakat, és a netes kalózok elleni terv részleteit elég hatékonyan tartották titokban, azért kiszivárgott néhány információmorzsa. A szervezet ügyvédei a film- és zeneiparhoz hasonlóan tömeges pereket készülnek indítani a kalózok ellen. A fő célpontok a YouTube pornós mutációi, a nagyobb torrent trackerek, és az egyedi fájlcserlélő felhasználók.

Bár az utóbbiak elleni perek eddig általában nem voltak túl sikeresek, még ha a bíróság a felhasználó ellen ítélt, akkor is presztízsveszteséggel jött ki belőle a pernyertes kiadó, a pornósok szerint a speciális helyzetükből adódóan sokkal jobb helyzetben vannak ilyen szempontból.

“Elég kényelmetlen helyzetbe lehet hozni valakit azzal, ha bepereljük mondjuk egy jogtalanul letöltött vagy megosztott transzvesztita pornófilm miatt. Amikor a személyes szexuális fétisekről van szó, a felhasználóknak nem éri meg a nyilvánosságot kockáztatni” - mondta az AFP hírügynökségnek Allison Vivas, a Pink Visual elnöke.

A pornóipart az internet elterjedése sokkal súlyosabban érintette, mint akár Hollywoodot, akár a zeneipart. A mai napig nem született olyan megoldás, mint a zenében az iTunes, vagy a filmeknél a Netflix vagy a Hulu, ami olcsó, kényelmesen és legálisan viszi el a felhasználók tömegeihez a tartalmat. Ráadásul a témából adódóan a hirdetésekre alapozó modellek esélyei is elég korlátozottak a sikerre, hiszen aránylag kevés nagy cég szeretné pornográf tartalmak mellett látni a reklámjait.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport