Malvin
9 °C
25 °C

A Google elkezdte cenzúrázni a torrenttel kapcsolatos kereséseket

2011.01.27. 11:52
A Google meghajolni látszik a nagy zenekiadók és filmstúdiók lobbija előtt: a cég minden előzetes bejelentés nélkül szűrni kezdett egyes, bittorrenttel, fájlcserével és letöltésekkel kapcsolatos kifejezéseket a kereső kiegészítő szolgáltatásaiban, az Autocomplete-ben és az Instantban. Ez az a két keresési segédlet, ami pár betű beírásából megpróbálja kitalálni, mit akarunk beírni, és előzetes eredménylistákat ad a tippjének megfelelő keresőszavakról. A rendszer általában roppant hatékonyan működik, bár néha elég vicces eredményeket ad.

Bár továbbra is lehet torrentfájlokat, trackereket, ingyenes letöltéseket keresni a Google-lel, a kiegészítő kényelmi szolgáltatásokban tiltólistára került néhány népszerű kifejezés, mint a bittorrent, az utorrent vagy a rapidshare, és ezek mindenféle kombinációja. Hiába próbálunk például egy teljesen legális Linux-disztribúció torrentes elérhetőségére keresni, az automata segítség akkor sem mond semmit, ha már annyit begépeltünk, hogy "ubuntu torren".

A gyakorlatban ez aligha csökkenti a Google-keresésekből kiinduló illegális fájlcsere és letöltések mennyiségét, de azt mutatja, hogy a technológia megvan a szűrésre, és a hajlandóság is arra, hogy a kereső a MPAA és a RIAA nyomására korlátozza az ilyen témájú kereséseket.

google-piracy-filter1


A szűrés egyelőre távolról sem tökéletes vagy teljes, a népszerű Bittorrent-kliensek közül rajta van például az uTorrent, de nincs ott a Vuze és a Bitcomet. A nagy letöltőközpontok közül tiltólistára került például a Rapidshare és a Megaupload, de nincs ott a Mediafire és a Hotfile, és nem szűr a rendszer a nagy nemzetközi torrentoldalak, mint az Isohunt, vagy a Pirate Bay neveire sem.

A szűréssel a Google a saját lábára is rálép egy kicsit, ugyanis a tiltólistára került legnépszerűbb kínai torrentkliens, a Xunlei is, amiben pár éve a Google is résztulajdonos.

A Rapidshare szóvivője a Torrentfreak fájlcsereportálnak úgy kommentálta a Google lépését, hogy egyelőre nem sok haszna lesz az illegális letöltések visszaszorításában, de jól mutatja azt a szomorú trendet, hogy a Google már nem csak a politikai nyomásnak engedelmeskedik a cenzúrával, mint Kínában, de az üzletinek is.

Kreuzenstein mesevára

Nézd meg Te is Laczko legújabb fotóit!

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.