Június 8. lesz az IPv6 napja

2011.02.07. 09:26
Január utolsó napjaiban az ip-címek kiosztásával foglalkozó nemzetközi szervezet, az IANA megnyitotta az utolsó öt, egyenként 16,7 millió címet tartalmazó címzési blokkot. Amikor ezeket is elhasználják a világ internetszolgáltatói, bizonyos értelemben betelik az internet, és nem lehet új eszközt csatlakoztatni rá, mert már nem jut neki ip-cím, ami alapján az adatcsomagok megtalálják. Ezen segít az IPv6 rendszer, ami a jelenlegi, IPv4-hez képest több milliárdszor több lehetséges címet tartalmaz.

A legnagyobb internetes cégek (többek között a Google, a Yahoo, a Facebook, illetve olyan, óriási szerverparkokat üzemeltető tartalomszórók, mint az Akamai és a Limelight) megegyeztek, hogy 2011. június 8 lesz az IPv6-nap, amikor egyszerre átállnak ezek a cégek az IPv6 rendszerre. A kezdeményezésben részt vevő cégek oldalai összesen napi egymilliárd felhasználót fogadnak.

Az átállás nem a régi rendszer lecserélését jelenti, az IPv4 még jó ideig működni fog az IPv6-tal párhuzamosan. Az Internet Society becslése szerint az átállás csupán az érintett felhasználók 0,05 százalékánál okozhat problémákat, ez a fél ezrelék egymilliárd júzernél félmillió olyat jelent, ahol egyszer csak elérhetetlenné válnak az IPv6-ra átállt cégek szolgáltatásai.

Az IPv6-nap sikere részben azon is múlik, hogy a felhasználói oldalról mennyien csatlakoznak a rendszerhez, vagyis hogy az egyes internetszolgáltatók addig bevezetik-e az ügyfeleiknél az IPv6-os címzés lehetőségét. Ez nagyrészt szoftverfrissítéseket jelent, a hálózati eszközök fizikai cseréjét csak nagyon ritka esetben, egyébként is elavult, cserére megérett készülékeknél.

Az IPv6-nap szervezői jó előre felállítottak egy oldalt, amivel mindenki letesztelheti, hogy egyrészt alkalmas-e a böngészője és a szolgáltatója az IPv6-os címzésre, másrészt azt, hogy az átállásnál várhatóan fog-e problémákat tapasztalni.

Elindult az Indamedia média és marketing-kommunikációs kiadványa.

További szakmai tartalmakért kattints és kövess bennünket!

MEGNÉZEM
Ma is tanultam valamit 1-2-3-4-5

5 könyv
Több mint 600 meghökkentő, érdekes és tanulságos történet!

MEGVESZEM