Zelma, Rajmund
-7 °C
-3 °C

Törölközőkampány Douglas Adams emlékére

2001.05.22. 15:51
Kampányt hirdetett a Binary Freedom híroldal Douglas Adams regényíró emlékére. A Galaxis útikalauz stopposoknak szerzőjére emlékezőktől azt kérik, pénteken hordjanak magukkal egy törölközőt, Adams humorára és emberiességére való utalásként.
Douglas Adams
Douglas Adams, a Galaxis útikalauz és más népszerű regények szerzője mindössze 49 éves volt, amikor május 11-én szívrohamban meghalt. A Binary Freedom híroldal szerkesztője, Clyde Williamson úgy érezte, valamilyen módon meg kellene emlékezni az internetezőknek kedvenc szerzőjükről. Némi gondolkodás után úgy döntött, a Galaxis útikalauz egyik jótanácsa ideális a kampány céljára: Hordj magaddal törölközőt!

Hogy miért pont törölközőt? Nos, a Galaxis útikalauz szerint a törülköző a lehető leghasznosabb dolog, amit csak magával vihet a csillagközi stoppos. Nemcsak takarózásra és törölközésre jó, de birtoklásával azt a képzetet kelthetjük másokban, hogy nemcsak törölközővel, de a stoppoláshoz szükséges összes más tárggyal is rendelkezünk. (Bővebben lásd keretes anyagunkban!) A törölközőről ezért aztán minden Douglas Adams-rajongónak a szerző művei jutnak eszébe, éppúgy, mint a 42-es számról. (42-ügyben lásd korábbi cikkünket.)

A Binary Freedom május 25-ére tűzte ki a Törölköző Napját: azt kérik olvasóiktól, ne csak mászkáljanak a törölközőkkel, de meséljenek is a kampány céljáról az érdeklődőknek, majd fényképeztessék le magukat, és küldjék el a képet a Towelday.org készítőinek. Az internetezőktől pedig azt kérik, tegyék ki oldalaikra a kampány bannerét, hogy minél többen tudjanak a dologról, és méltó módon megemlékezhessenek Douglas Adams haláláról.

Mi mindenre jó egy törölköző?
"A törülköző, írja az Útikalauz, a lehető leghasznosabb dolog, amit csak magával vihet a csillagközi stoppos. Egyrészt komoly gyakorlati értéke van: beletakarózhatunk, hogy meleghez jussunk, míg átugrándozunk a Laglan-Béta hideg holdjain; heverhetünk rajta, míg a Santagrinus-V ragyogó, márványhomokos tengerpartjain szívjuk a sűrű tengeri levegőt; felvitorlázhatjuk vele minitutajunkat, míg lefelé sodródunk a lassú, lomha Moth folyón, takarózhatunk vele, miközben Knkrafoon sivatagainak vörös csillagai ragyognak ránk, megnedvesíthetjük, és fegyverként használhatjuk kézitusában, fejünkre tekerhetjük, hogy távol tartsuk a mérges gőzöket, vagy hogy elkerüljük a Traal bolygó Mohó Poloskapattintó Fenevadjának pillantását (észvesztően ostoba állat, azt hiszi, ha te nem látod őt, ő se lát téged - annyi esze van, mint egy cipőtalpnak, de nagyon-nagyon mohó), veszély esetén vészjelzéseket adhatunk vele, és természetesen beletörölközhetünk, ha még elég tiszta hozzá.

Másrészt, és ez a fontosabb, a törülközőnek roppant pszichológiai jelentősége van. Miért, miért nem, ha a strag észreveszi, hogy a stopposnak van törülközője, azonnal föltételezi, hogy fogkeféje, arctörlője, szappana, doboz kétszersültje, kulacsa, iránytűje, kötélgombolyagja, szúnyogriasztója, esőkabátja, űrruhája stb. is van. Sőt a strag (strag = nem stoppos) boldogan odakölcsönzi a stopposnak a felsoroltak vagy egy tucat egyéb tétel bármelyikét, melyet a stoppos véletlenül "elvesztett". A strag úgy gondolkodik, hogy aki széltében hosszában bejárja stoppolva a galaxist, nomádul és csövezve él, hihetetlen nehézségekkel néz farkasszemet, és győz, és még azt is tudja, hogy hol a törülközője - az igazán olyan valaki, akit komolyan kell venni.

Innen ered a kifejezés, mely a stoppos szlengbe is átkerült már: -Hej, helltél már azzal a klufi Ford Prefecttel? Az aztán a sahár, mindig tudja, hol a törülközője! Hellni: megismerkedni, beszélgetni, találkozni, lefeküdni valakivel, klufi: nagyszerű, belevaló fickó, sahár: igazán nagyszerű, belevaló fickó."

US Virgin Islands

Sosem láttál még ilyen gyönyörű helyet!

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.