Gyöngyi
2 °C
13 °C

Online aláírás egérrel

2003.09.02. 15:36
Elkészült a tollal írt aláírás digitális megfelelője. Az online vásárlások és szerződéskötések során a kipontozott részt egérrel kell majd aláírni.
Az interneten nem könnyű bebizonyítani, hogy valóban azok vagyunk, akinek mondjuk magunkat. Bár léteznek már olyan eszközök, amelyek a kibertérben igazolványként is működhetnek, azok használatához általában új hardvereket kell vásárolnunk (ilyen például a chipkártya és a biometrikus eszközök).

Peter McOwan, a Londoni Egyetem kutatója olyan biztonsági rendszert fejlesztett ki, amelynek a használatához csupán egy számítógépes egér szükséges, a műanyag segédeszköz pedig szinte mindegyik számítógépnél alaptartozék.

Ez is biometria

A program az egér mozgatása alapján azonosítja a felhasználót, és a kutató elmondása szerint a felhasználónak körülbelül húsz darab aláírást kell készítenie ahhoz, hogy a szoftverbe ágyazott "idegrendszer" megtanulhassa a jellemző mozdulatokat. McOwan szerint az egérrel és a tollal készített írás egyenértékű, mivel mindkettő teljesen egyedi.

McOwan szerint a rendszer optikai és mechanikai egérrel egyaránt használható, és csupán egy szoftvert kell installálni a számítógépre. Mivel a program folyamatosan figyelheti a felhasználó mozdulatait, a felismerő képessége idővel egyre pontosabbá válik. Az első kísérletek szerint a szoftver már eredetileg is 99 százalékos pontossággal működik.

Paphos képekben

Ciprusi fotók, fantasztikus élmények. Nézd meg most!

Oszd meg élményeidet!

Oszd meg nyári élményeidet más utazókkal is, tölts fel beszámolót, fotókat!