Árpád
-2 °C
9 °C

670 millió forint digitális tananyagokra

2001.07.25. 17:11
Szerdán nyilvánosságra hozta az Oktatási Minisztérium (OM) az elektronikus tananyagok kifejlesztésére kiírt pályázat első fordulójának eredményét. Eszerint az oktatási tárca 669,2 millió forintot szán erre a célra, az első fordulót követően 64 pályázó kap különböző összegű segítséget.
A korszerű tananyagok kifejlesztésére az OM által létrehozott Apertus Közalapítvány a 2001-es évi pályázatokra egymilliárd forintot kapott. Az információs és kommunikációs technológiák világméretű elterjedését mérlegelve a közalapítvány kuratóriuma úgy határozott, hogy a rendelkezésre álló forrásait elsősorban a számítógépeken és számítógépes hálózatokon terjeszthető elektronikus tananyagok kifejlesztésére fordítja.

Közel háromszáz pályázó

Az első pályázati kiírást a közalapítvány 2001 márciusában jelentette be 650 millió forint összeggel, a pályázatok beadási határideje május vége volt. Mivel évek óta ez volt az első ilyen jellegű pályázat, igen nagy volt az érdeklődés. A 276 pályázó összesen mintegy 4,5 milliárd forintot igényelt volna - mondta el Czinege Imre, a Apertus Közalapítvány elnöke.

A hétszeres túljelentkezés miatt a több fordulóban vizsgálódó bírálóbizottság nagyon jó pályázatokat is kénytelen volt visszautasítani, még a keret túllépése mellett is. A pályázók köre felölelte a teljes magyar képzési palettát. Oktatási intézmények, oktatási vállalkozások és gazdálkodó szervezetek egyaránt fontosnak tartották a részvételt. A pályázatok tartalmát tekintve minden oktatási terület képviselve volt, a képzési szintek az ismeretbővítő tanfolyamoktól kezdve a felsőoktatásig minden lépcsőt tartalmaztak.

A pályamunkát benyújtók között meglepő módon 92 volt a gazdasági társaság. 63 felsőoktatási, 30 közoktatási intézmény illetve 28 alapítvány és egyesület képviseltette magát. A legtöbb pályázat - összesen 167 - a fővárost is magában foglaló közép-magyarországi régióból érkezett, míg a legkisebb érdeklődés a dél-dunántúli régióban volt tapasztalható, innen mindössze 7 pályázat érkezett.

Magas színvonalú pályázatok

A pályázók a felhívásnak megfelelően jól elkülönítették a tartalmi fejlesztéseket a technikai megvalósítástól. A bírálók egyhangú véleménye volt egyébként, hogy ma már kialakult Magyarországon egy olyan fejlesztői kör, mely képes magas színvonalú tananyagokat létrehozni és alkalmazni - mondta Czinege Imre.

A pályázat által támogatott fejlesztések több szinten támogatják a hazai információs társadalom kiépítését, és megalapozzák a magyar e-learning fejlesztői közösséget - jelentette ki Gál András Levente, az OM közigazgatási államtitkára.

Az EU pártolja az e-oktatást

Az OM elképzeléseiben az e-learning kiemelt szerepet kap, hiszen kiderült, hogy az EU kifejezetten támogatja az e-tananyagok és oktatási koncepciók fejlesztését. Ez a terület Nyugat-Európában is csak most alakul ki, a legnagyobb távoktató intézmények alig 10 százalékban alkalmazzák.

Magyarországon is cél immár a világszínvonalú tananyagfejlesztés. A felnőttképzési törvény jelenleg tárgyalt változata, illetve a nemrégiben elfogadott felsőoktatási törvény már egyértelműen segíti az elektronikus tananyagokra alapuló oktatást.

Az e-tananyag fejlesztésének költségeiről szólva Czinege Imre elmondta: a jelenlegi feltételek mellett egy heti 2+2 órás tárgy jobbára csak szöveget és egyszerű ábrát tartalmazó éves segédlete 3 millió forintból megírható. Komolyabb ábrákkal és animációkkal ez az összeg egymillió forinttal megnőhet, a mérnöki tudományok komplex tananyaga, videobejátszásokkal, virtuális terekkel pedig elérheti az ötmillió forintot.

Olcsóbb a digitális tankönyv

Amikor az adatbázis létrejön, segítségével az oktató is színessé teheti az előadásait, sőt az anyag hagyományos tankönyv formájában is kiadható. A papíralapú adathordozókkal összevetve a CD-lemezre írt segédlet jóval olcsóbb lehet, a hallgatók jóformán a nyersanyag árán, néhány száz forintért megkaphatják.

Természetesen az e-tananyag is jogdíjas termék, sokszorosítását csak az egyetem végezheti. Éveken belül az e-tananyagok konjunktúrája várható, ezért fontos a tankönyvírók és szerkesztők segítése, a hagyományos eszközök átfordítása elektronikus változatra.

A távoktatásban az informatikai megoldások új pedagógiai kihívásokat is gerjesztenek. Kísérleti programok keretében már folyik hallgatói konzultáció csevegőszoba (chat) útján.

A most lezárult pályázat nyomán még a nyáron megkötik az első támogatói szerződéseket. Az Apertus Közalapítvány várhatóan ősszel is kiír majd egy pályázatot, melynek beadási határideje az év vége lehet.

Varázslatos Szicília

Baboci2006 felhasználónk jóvoltából vadonatúj fotók segítségével visszatérhetsz a nyárba!

Paphos képekben

Ciprusi fotók, fantasztikus élmények. Nézd meg most!