Fábián, Sebestyén
-12 °C
-3 °C

Honlap-automata

2000.09.21. 21:07
A világháló meghódítása néha olyan egyszerű is lehet, mint egy kólaautomata kezelése. Pénzérme bedob, digitális fotó készül, nevet és rövid üzenetet gyorsan begépelni, kiválasztani az oldal sablonját, és kész is van a honlap. Lehetetlen? Semmi esetre sem. Egy ilyen honlap-automata már létezik. A szériaérett készüléket néhány napja mutatta be a finn Infodata.
A honlapokat kiköpő automata ötlete Larri Helminen fejéből pattant ki. A 45 éves férfi Lasipalatsiban, egy Helsinki közepén emelt csupa üveg film és új-média központban dolgozik producerként. Az épület két év óta a finn médiainnováció egyik központja. Itt találkozik idős és fiatal, hazaiak és turisták, hogy ingyen szörföljenek a világhálón, digitális könyveket nyomtassanak ki, vagy filmeket és kiállításokat tekintsenek meg.

A terminál 200 féle színben kerül forgalomba
Az üvegpalota bejáratától néhány lépésre áll a honlap-automata. A régi prototípust 1999 augusztusában helyezték üzembe, és még egy hamisítatlan igazolványkép-automatára hasonlított. Egy plexiláda volt, állítható magasságú ülőkével, vakító neonlámpákkal megvilágítva, oldalán a pénzbedobó nyílással. A valódi funkcióra egy monitor, billentyűzet és egy rövid használati útmutató utalt. Az automatát a lehető legegyszerűbbnek konstruáltuk - meséli Larri Helminen, hiszen sokan még mindig tartanak a bonyolult technikától.

Futurista italautomata

Az új prototípus azonban maga a futurizmus. Ívelt állópult integrált touchscreen-monitorral, kamera, nyomtató, pénzbedobó és kívánságra kártyaleolvasó egység. A helsinki Infodata vállalat fejlesztésének egy darabja körülbelül 10 ezer dollárba (3,1 millió forint) kerül.

Az információs társadalom italautomatája Larri Helminen szándékai szerint a népoktatást szolgálja. Helminen úgy véli, az újításoknak csak akkor van értelme, ha a lehető legtöbb ,,egyszerű embert" elérik. Mostanáig a honlapépítő vállalkozások drágán megfizettették a szolgálataikat. Most mindenkinek szabad hozzáférése lesz az internethez, és hosszas leírásokon sem kell keresztülrágnia magát.

Állomáson, boltban, könyvtárban

A Lasipalatsiban álló automatán a honlapok alig 10 finn márkába (440forint) kerülnek. Tavaly óta már csaknem kétezer látogató használta a masinát. Ezért gondolja Helminen, hogy az ötletét kereskedelmileg is lehet értékesíteni. Repülőterek, vasútállomások és bevásárlóközpontok sarkaiban állhatnának a készülékek. De a legszívesebben közkönyvtárakban helyezne el néhányat, meséli lelkesen, és így hamarosan egész Finnország megcsinálhatná a saját honlapját.

A kifejlesztő Infodata a modellt a helsinki Office 2000 vásáron mutatta be. A cég igazgatója, Serge Khreliats az ötletben a feltalálónál jóval földhözragadtabb lehetőségeket fedez fel. Ő a hasonló készüléket elsősorban az internetes pénzátutalások biztonságos lebonyolítására tudná alkalmazni.

Utazás aggodalom nélkül?

Utazása előtt sose feledkezzen el utasbiztosításáról!

Kezdje az évet egzotikus körutazással!

Fedezze fel Madagaszkár, Burma, Peru kincseit, Indiát a kelet csodálatos világát.