Vilma
-7 °C
4 °C

Megvásárolta a Bloggert a Google

2003.02.17. 18:14
A világ legnagyobb keresőjét futtató Google felvásárolta a Blogger.com-ot létrehozó és üzemeltető Pyra nevű céget. A cég ingyenes szoftverével bárki létrehozhat és üzemeltethet blogot, online naplót. A rendkívül sikeres szolgáltatásnak több mint egymillió felhasználója van. A cég szervereit ezentúl a Google üzemelteti, így megbízhatóbb lesz a szolgáltatás.
A blogok naponta frissített online naplók, melyek számtalan témával foglalkoznak, a politikai és technológiai hírektől kezdve egészen a személyes élményekig. A blogok a legutóbbi időkben rendkívül népszerűvé váltak: sok oldalnak hatalmas olvasótábora van, és már számos alkalommal bebizonyították, hogy még akkor is képesek életben tartani egy témát, amikor a tömegmédiák már régen elfeledkeztek azokról.

Evan Williams, a Pyra alapítója a Siliconvalley.com kérdésére nem árulta el a szerződés részleteit, ugyanakkor elmondta: "Most végre hozzájut a vállalat azokhoz a forrásokhoz, melyekre álmaink megvalósításához szüksége van."

Terveik egy részét már többé-kevésbé sikerült megvalósítaniuk, például elősegítették a hírek létrejöttének és áramlásának demokratizálódását. A blogok sok ember számára értékes kommunikációs eszközzé váltak, és beszivárogtak a vállalati, egyetemi és állami szférába is. Bloggolásba fogott nemrég William Gibson cyberpunk regényíró is.

Kétszázezer író-olvasó

A Pyra Blogger nevű szoftvere létezésének három és fél éve alatt 1,1 millió felhasználót szerzett, bár közülük "csupán" kétszázezren frissítik rendszeresen oldalukat. A Pyra csak az extra szolgáltatásokért kér pénzt, az alapkonfiguráció ingyenes. A felhasználók többsége nem fizet.

A Google leginkább a keresőjéről ismert, holott már a Pyra felvásárlása előtt is foglalkozott internetes tartalomszolgáltatással. Két évvel ezelőtt a Google felvásárolta a Deja.com-ot, a híres Usenet hírcsoportjait és fórumait üzemeltető vállalatot. Nem sokkal később pedig létrehozták a Google News híroldalt, amely több mint 4000 híroldalról gyűjt össze híreket.

Kevesebb leállás

David Krane, a vállalat kommunikációs igazgatója elmondta, hogy nagy terveik vannak a két vállalat együttműködési lehetőségeit illetően, de részleteket nem árult el. Mint mondta, a Blogger felhasználóinak nincs okuk az aggodalomra, mivel nem terveznek változásokat a közeljövőben. Első lépésként a Bloggert működtető szoftvert áthelyezik a Google hatalmas szerverhálózatára, így a szolgáltatás sokkal megbízhatóbban fog működni.

Visszatérés a paradicsomba

Egy újabb kaland előszobájába léptünk, mikor kis kocsink megindult Christchurch felé.

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.