Timót, Xénia
-8 °C
-3 °C

Pornó és zene tolja a szélessáv szekerét

2003.05.30. 14:56
A Nielsen NetRatings csütörtökön publikált felmérése szerint a zenét, filmeket és a pornográf anyagokat tartalmazó weboldalak lehetnek az európai szélessávrobbanás fő haszonélvezői, de egyúttal a nagyméretű tartalmak maguk is elősegítik a nagysebességű internet-hozzáférés elterjedését.
Európában a szélessávú kapcsolattal rendelkezők száma az elmúlt évben több mint 130 százalékkal nőtt, áll a piackutató cég felmérésében. A legnagyobb fejlődés Franciaországban, Spanyolországban és Hollandiában következett be.

Jelenleg az európai internetezők 28 százalékának van szélessávú kapcsolata, ez kétszerese a 2002. áprilisi mértéknek. Franciaországban ez az arány eléri a 40 százalékot is. A világon egyébként az ázsiai térség vezeti a listát, Hongkongban például a felhasználók 82 százaléka szélessávon internetezik.

A szélessáv lesz az átlag

Tom Ewing, a Nielsen elemzője szerint a csúcspont valószínűleg jövőre érkezik el, ezután már a szélessáv lesz a megszokott, és a webet egyre inkább a nagysebességű kapcsolatra alakítják majd ki.

"Azokban az országokban, ahol a legnagyobb fejlődés tapasztalható a szélessáv terén, általában véve az internethasználat is gyorsan növekszik" - mondta Ewing. Például Németországban a keskenysávú felhasználók átlagban csupán hét és fél órát töltenek a neten havonta, a szélessáv-tulajdonosok viszont 21-et.

Jövőre 50 millió felhasználó

Azokban az országokban, ahol a legnagyobb az internetpenetráció, és régóta van szolgáltatás - például Nagy-Britanniában vagy Németországban -, az emberek hozzászoktak a betárcsázós kapcsolathoz; itt a szélessávot mint plusz szolgáltatást kínálják. Franciaországban és Spanyolországban azonban átugrották ezt a szintet, és az első alkalommal internetezők már egyből szélessávval indítanak, magyarázza a különbségeket Ewing.

Ha a fejlődés a jelenlegi ütemben folyik tovább, 2004 márciusára több mint 50 millió európai felhasználónak lesz szélessávú kapcsolata, állítják az elemzők, ez csupán hárommillióval kevesebb, mint Amerikában.

Utazás aggodalom nélkül?

Utazása előtt sose feledkezzen el utasbiztosításáról!

Európai körutazások

Izlandi csillagtúra, Skócia felfedezése, a csodás Szicília, és a bajor kastélyok világa.