Mária
-6 °C
-2 °C

Népszámlálás az interneten

2000.03.02. 13:16
Az USA Népszámlálási Hivatala idén lehetővé teszi az amerikai állampolgárok számára, hogy az interneten töltsék ki az idén esedékes népszámlálás kérdőíveit. A remények szerint az új lehetőség által több válasz érkezhet a minden évtizedben végrehajtott és egyre kisebb részvétellel kísért felmérésre.

Kérdések

A rövid kérdéssorban hat kérdés szerepel. Ezek: név, nem, életkor, háztartási státusz, latin amerikai gyökerek, rassz. A hosszú kérdéssorban négy nagy csoportba osztották az ötvenhárom kérdést: a népesség szociális jellemzői (családi státusz, születési hely, képzettség, beszélt nyelvek), a népesség gazdasági jellemzői (munkahelyi helyzet, a munkahely távolsága a lakhelytől, a betöltött pozíció, fizetés), a háztartás fizikai jellemzői (szobák száma, építés ideje, fűtés módja, telefon, kocsi, kertitörpe), a háztartás pénzügyi jellemzői (a ház értéke, vagy bérleti díja, a fenttartás költségei)

A válaszadók egy klikkelléssel elérhetik a Népszámlálási Hivatal weboldalát, ahol válaszolhatnak a kormány kérdéseire (például: "Milyen idős Ön?" vagy "Milyen nemzetiségű Ön?") anélkül, hogy a kitöltött kérdőívet fel kellene adniuk a postán.

A hivatal reményei szerint a száztizenöt millió amerikai háztartásból hétmillió fog élni az internetes válaszadás lehetőségével, bár egyelőre nem tudni vajon ez összességében több választ eredményez-e. A válaszadók száma folyamatosan csökkent az utóbbi három népszámláláskor. 1970-ben a kiküldött kérdőívek 78 százaléka érkezett vissza, míg ez az arány 1980-ban 70 százalékra, 1990-ben 65 százalékra csökkent. A várakozások szerint a 2000-es népszámlálás 61 százalékos válaszadási arányt hoz majd.

Nép és technológia

A Népszámlálási Hivatalban nagy hagyománya van a legfejlettebb technológiák felhasználásának, ami egy ilyen monstre felméréskor feldolgozandó adattömeget tekintve nem meglepő. Az 1890-es népszámláláskor például a Hollerith Electric Tabulating System lyukkártyás adatfeldolgozó rendszerét alkalmazták - ez volt az első ilyen jellegű elektronikus alkalmazás. A korábbi népszámlálás adatainak feldolgozása hét évbe került, Hollerith rendszerével azonban hat hét alatt kiértékelték az eredményeket. A Hermann Hollerith által 1896-ban alapított céget ma IBM-ként ismerjük. 1951-ben az első számítógépet, a szobányi Univac 1-et kifejezetten a Népszámlálási Hivatal igényeinek megfelelően tervezték. A hivatal a kilencvenes évek eleje óta felhasználta az internetet az adatok továbbítására.

Az április 1-re kitűzött népszámlálás adatai rendkívül fontosak, mivel a kongresszusi helyek és az állami támogatás eloszlása ezen múlik. Általában véve, minél többen élnek egy településen, az annál több pénzt kap. A 2000. évi felmérés 182 milliárd dollár sorsáról dönt.

Az világhálón elérhető kérdőív az eredeti kérdőív rövid verziója: hét kérdést tartalmaz, az ötvenhárom kérdéses adatlappal szemben, amelyet 19 millió háztartásba küldenek szét. A Népszámlálási Hivatal által kiküldött kérdőíveket speciális azonosítószámmal látták el, amely jelszóként használható a hivatal honlapján található internetes kérdőívéhez.

Magyarországon 2001-ben esedékes a következő népszámlálás. A Heves és Hajdú-Bihar megye ötvenezer lakosára kiterjedő 1999 szeptemberében tartott népszámlálási főpróba sikerrel zárult.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Fergeteges Szilveszter

Fantasztikus szilveszteri vacsorával, hajnalig tartó bulikban, ismert sztárokkal töltheti el az év utolsó éjszakáját.