Emánuel
3 °C
12 °C

A CIA a bloggerek barátja

2002.08.14. 16:15
A Traction Software júliusban mutatta be a világ első vállalkozásoknak szánt blogmotorját. Érdekesség: a fejlesztő vállalat egyik tulajdonosa az amerikai hírszerzés.
A nyárra való tekintettel féláron kapható a Traction Communicator. A kétszázötven dolláros szoftver az igéret szerint elsősorban vállalkozások belső és külső kommunikációját oldja meg webes alapú, sokoldalú naplórendszerrel.

A cég, amely elmélettörténeti alapjait Vannevar Bush hipertext-prófétától illetve Douglas Engelbarttól származtatja, 1996-ban alakult Twisted Systems néven. Pár éve fő tulajdonosuk - a Rhode Island-i megyeháza gazdaságfejlesztési tanácsának cégén, a Slater Interactive-on kívül - a CIA tőkebefektetésekkel foglalkozó vállalata.

Mit akar a szaki?

A CIA befektetési szárnya Peleus néven jött létre 1999 februárjában, George Clinton elnök és George J. Tenet CIA-igazgató közös ötletéből. A Peleust később In-Q-Tel-re változtatták - tréfás utalásként arra, hogy az ügynökség mennyire kedveli James Bondot és idős szakiját, Q-t.

Az In-Q-Tel mindezekkel összefüggésben a CIA munkájához szükséges internetes szakiságokba fektette harmincmillió dolláros éves költségvetését: információbiztonsági- és keresőtechnológiát fejlesztő cégekbe társultak - egyebek között a weblogalapú döntéstámogató rendszert építő Tractionbe.

Spekulatív következtetés: lehetséges, hogy egy jelentésekből álló zárt blogrendszer segíti az amerikai titkosszolgálat munkájának áttekintését.

Belföldi ajánlatok

Rengeteg gyönyörű helyet talál belföldi ajánlataink között.

Tavaszi hosszú hétvégék

Töltse az ünnepeket külföldön, London, Párizs, Róma városnézés, olasz hajóút, síelés Ausztriában.