Vilma
-8 °C
3 °C

Szakértők szerint Németországot a cybertérből fenyegetik

2000.04.03. 16:11
A német szövetségi kormány számára egy titkos szakértői csoport két évig készítette a jelentését az államot és a gazdaságot fenyegető internetes veszélyekről. A "Kritis" névre hallgató szakanyagot a Der Spiegel legújabb száma ismerteti. Kétéves tanácskozás után a szakértők arra a következtetésre jutottak, hogy a "hagyományos háborús összecsapások helyét" az internetről érkező támadások vehetik át.

A ,,krízis", ,,feszültség" vagy ,,védelmi helyzet" a jövőben teljesen más értelmet kap - írja összefoglaló jelentésének kiszivárgott változatában a titkos német szakértői csoport. A Kritis (Informationstechnische Bedrohungen für Kritische Infrastrukturen - kritikus infrastruktúrák információtechnológiai fenyegetettsége) nevet viselő dokumentumot a kancellária, a fontosabb minisztériumok és a titkosszolgálatok képviselői állították össze.

A csoport arra az eredményre jutott, hogy a jövőben számolni kell olyan politikailag szélsőséges illetve felbérelt cyberbetörőkkel, akik bűnszövetkezetek vagy ellenséges államok megbízásából bármikor képesek átfogó elektronikus támadást indítani a szövetségi állam ellen. A szakértők véleménye szerint veszélybe kerülhet Németország civil infrastruktúrája, például az energiaellátás, az egészségügy vagy a rendőrségi rendszerek.

A jelentésükből ítélve különösen nyugtalaníja a szakértőket, hogy az úgynevezett "cyberwar" a világ bármely pontjáról kivitelezhető, hiszen az internet eltörli a határokat. "Nincs már olyan államterület, amelyet a határain összpontosított katonai eszközökkel hatékonyan lehetne védeni" - idézi a Spiegel a jelentéstervezetet.

Az állam és a gazdaság védelme érdekében a német szakértők gyors intézkedéseket sürgetnek. Eszerint minden kritikus területet, a kommunikációtól és az energiaellátástól kezdve a közlekedésig és a szövetségi illetve tartományi önkormányzatokig különleges védelemben kell részesíteni. Véleményük szerint a Szövetségi Információtechnológiai Biztonsági Hivatalnak (BSI) fel kellene állítania egy készenléti csapatot, amely szükség esetén bármikor képes lenne beavatkozni.

Oszd meg élményeidet!

Oszd meg nyári élményeidet más utazókkal is, tölts fel beszámolót, fotókat!

US Virgin Islands

Sosem láttál még ilyen gyönyörű helyet!