Melinda, Vivien
2 °C
8 °C

Emailjeinket is visszük magunkkal a sírba

2005.02.11. 21:58
Egy Irakban meggyilkolt tengerész családja meg akarta győzni a Yahoo internetszolgáltatót, hogy adják át halott hozzátartozójuk emailhozzáférését, és teljes postafiókját. Az óriáscég megtagadta a kérést arra hivatkozva, hogy ütközik a vállalat adatvédelmi elveivel. Magyarországon a fizetett előfizetéshez jogerős hagyatéki végzés birtokában hozzáférhet az örökös, az ingyenes szolgáltatások postafiókjaihoz azonban nem.

Justin M. Ellsworth-t tengerészt húszéves korában, 2004 november 13-án az iraki Al Anbar tartományban járőrözés közben gyilkolta meg egy országúti bomba. A halálesetet követően a család szerette volna megszerezni a teljes postafiókot, a levelekkel együtt. "Emlékezni akarok rá a szavain keresztül. Tudom, hogy azt tette, amiről azt gondolta, hogy meg kell tennie, és ezt szeretném megőrizni. Ez az utolsó dolog a fiamtól" - nyilatkozta John Ellsworth, Justin édesapja.

A Yahoo nem adja ki

A hozzáférés jelszava nélkül azonban a szolgáltató újra és újra visszautasította az Ellsworth család kérését. Arra hivatkoztak, hogy a szerződési feltételek elfogadásával a regisztrációkor minden felhasználó beleegyezik, hogy a felhasználói azonosítóhoz és ahhoz tartozó tartalmakhoz való jogok halál esetén megszűnnek. A Yahoo adatvédelmi elveinek megfelelően minden olyan hozzáférést megsemmisítenek kilencven nap után, amely inaktív, vagyis a tulajdonosa kilencven napig nem lép be. "Együtt érzünk a családdal, de nem lehet átruházni a Yahoo-azonosítót, és a hozzá tartozó tartalmakat sem" - fogalmaztak.

Ha ingyenes, akkor nem ruházható át, ha fizetős, akkor igen

Az ingyenes emailszolgáltatások esetében Magyarországon is ez a helyzet. Ha nem használják a postafiókot, itt is megszűnik kilencven nap elteltével, továbbá az azonosító, és tartalma semmilyen esetben sem ruházható át. Erre rendszerint a regisztrációnál, a 'felhasználási elvek, feltételek' pontnál figyelmeztetik a júzereket.

Más a helyzet a fizetett előfizetéseknél. Dr. Petrányi Dóra, az Axelero vezető jogi tanácsadója az Indexnek elmondta, halálesetkor jogerős hagyatéki végzéssel az örökös átírási összeg ellenében átírathatja magára az előfizetést. Ekkor a rokon az elhunyt helyébe lép, így nem törlik az előfizetést és a tartalmát sem. A jogviszonnyal együtt a postafiók teljes tartalma a törvényes örökösé lesz.

A Chellonál is azt mondták, hogy nincs halálesetre specializált szabályuk. Ha nem jelentkezik az örökös, hogy átvenné az előfizetést halál esetén, akkor megszűnik a postafiók, minden tartalmával együtt.

Péterfalvi nem foglalkozik a halottakkal

Péterfalvi Attila adatvédelmi ombudsman kérdésünkre elmondta, a halottak postafiókjának kérdésköre nem tartozik a hatáskörébe, ugyanis csak és kizárólag élő személynek lehet személyiségi joga. A halottat csak a kegyeleti jog illeti meg.

Lenkovics Barnabás országgyűlési biztos az Indexnek elmondta: az emailek tartalma ugyanúgy a személyes magánszféra és titokszféra része, mint bármilyen más levél, így az az örököst illeti. Az örökös ugyanis a magánszféra és titokszféra tárgyiasult elemeit örökli, függetlenül attól, hogy milyen technológiával van az rögzítve. Így ha az örökös kéri, a tartalmat ki kell adni. Az internetszolgáltatók szabályzata a törvényt nem írhatja felül, mondta az országgyűlési biztos.

Ugyanígy az örökös rendelkezik arról is, hogy nyilvánosságra hozza-e vagy megmutatja-e valakinek a leveleket. Természetesen az örökös is elkövethet ezzel kegyeletsértést, ilyenkor a többi családtag magánjogi pert indíthat. Ha az elhunyt közéleti szereplő volt, és leveleinek nyilvánosságra hozatala közérdeket sért, akkor az ügyész indíthat eljárást, vázolta a jogi helyzetet Lenkovics Barnabás.

Használja a halott ember gombját!

Aki halála előtt rendelkezni akar postafiókja sorsáról, annak érdemes letötlenie Aryeh Holzer Dead Man's Switch című programját.

Ez a szoftver, ha adott időn belül nem nullázzák le az időzítőjét, automatikusan elkezdi az előre beállított feladatait végrehajtani. A szomorú hírt közlő, előre megírt leveleket küld el, illetve megsemmisít vagy titkosít meghatározott fájlokat.

A szoftver használata azonban körültekintést igényel. Ha valaki elfeledkezik a program kikapcsolásáról, könnyen megeshet, hogy nyaralásból hazatérve kellemetlen meglepetésben lehet része: levelezőpartnerei halottnak hiszik, nehezen összegyűjtött adult anyagai pedig megsemmisültek.

Kreuzenstein mesevára

Nézd meg Te is Laczko legújabb fotóit!

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.