Antal, Antónia
-7 °C
0 °C

Bevezetnék a globális személyi számot

2001.09.05. 10:16
Az amerikai kormányzat általános elveket dolgozott ki a kommunikáció megkönnyítésére. Elég átnyújtani egyetlen számot, és az illető könnyedén elér majd minket telefonon, e-mail útján, faxon vagy bármely más, még felfedezésre váró műszaki csoda segítségével - írja a brit The Times.
Aki nem tudja megjegyezni a munkahelyi és otthoni telefonszámát, a faxkészüléke és személyhívója számát, sőt még a saját e-mail címe is folyton kimegy a fejéből, egy központilag kiosztott, az egész Földön érvényes számmal kikerülhet a csávából.

Személyi számot mindenkinek!

Az elképzelések szerint a megoldást az ENUM rendszere, azaz az egyénenként kiosztott 11 jegyű elektronikus számok jelentenék. Az ötletet elsőként Patrik Falstrom, a Cisco Systems mérnöke vázolta fel.

Azóta a világ vezető távközlési cégeinek részvételével megalakult az ENUM fórum, amely a múlt héten tartotta első ülését. Igen sokat javultak a kezdeményezés esélyei, miután az amerikai kormány a kezdeményezés mellé állt.

A fórum tagjai előtt Julian Minard, az amerikai külügyminisztérium nemzetközi távközlési felügyeleti bizottságának tanácsadója elmondta: az Egyesült Államok elismeri a globális azonosítórendszer felállítására tett erőfeszítéseket.

Egyszerre e-mail cím és faxszám

A távközlési ipar azt reméli, az új típusú számok segítségével könnyebb lesz az üzenetek átirányítása telefonra, faxkészülékre és e-mail címekre. Létrejöhetne az internetes telefónia életképes formája. A felhasználók személyre szabhatnák a rendszert, a hívók faxkészülékre vagy e-mailbe diktálhatnák az üzenetüket. Ugyanígy bárki letilthatná a számát, hogy csak bizonyos hívók érhessék el közvetlenül telefonon.

Az ENUM cím egy hagyományos telefonszám volna, csak a körzetet és a régiót visszafelé lehetne kiolvasni belőle. A megfelelő végződést hozzáillesztve pedig e-mail címként szolgálhatna. A Fehér Ház 1-202-456-1414 számát például 4.1.4.1.6.5.4.2.0.2.1.e164.arpa formában használnák.

Ebben a rendszerben összesen százmilliárd (1011) lehetséges kombináció állítható össze, ha minden szám minden lehetséges helyen előfordulhat. Ennek ellenére valószínűbb, hogy az országok inkább maguk felügyelnék a saját területi kódjukat, de így is minden országon belül elegendő számú kombináció volna lehetséges.

Kreuzenstein mesevára

Nézd meg Te is Laczko legújabb fotóit!

Varázslatos Szicília

Baboci2006 felhasználónk jóvoltából vadonatúj fotók segítségével visszatérhetsz a nyárba!