Vince, Artúr
-11 °C
-1 °C

Amerikai nagybácsi az interneten

2001.04.17. 17:08
Az Ellis Alapítvány arra vállalkozik, hogy felteszi az internetre a New York-i bevándorló állomáson a 19. és 20. században született dokumentumokat. Egy gigantikus népvándorlás történelmi dokumentációja és családi szórakozás a hálón.
Az Ellis-sziget ma
Kendős asszonyok gubbasztanak egy csomó batyun. A kép fekete-fehér és szemcsés. Nyári délelőtt lehet, a fedélzet szélén álldogáló férfiak elé lassan beúszik a Szabadság-szobor. Amerika.

A tizenkilencedik század végén és a huszadik elején a bevándorlókat szállító hajók a New York-i Ellis-szigeten kötöttek ki. Itt működött az az emigránsokat gyűjtő, rendszerező és karanténozó komplexum, amely a történelem egyik legnagyobb népvándorlását bonyolította. A századfordulón tizenhétmillióan érkeztek az Újvilágba. Átlagosan naponta ötezer új amerikai áramlott el az idegenrendészek gyanakvó tekintete előtt.

Mikrotörténelem

Az Ellis-sziget
Az Ellis-sziget a New York-i öbölben található. Nevét Samuel Ellisről kapta, aki az 1770-es években volt a sziget tulajdonosa. A sziget 1892-től 1943-ig a bevándorlók gyűjtőhelye, 1954-ig közösségi szállás és elkülönítőtábor, 1965-től a Szabadság-szoborhoz tartozó műemlék jellegű épületegyüttes.
A Szabadság-szobrot és a ma már műemlékként hozzá tartozó Ellis-szigetet gondozó alapítvány arra szánta el magát, hogy az interneten publikálja az érkezők bevándorlási okiratait. Az 1892 és 1924 között született iratokat, amelyeket eddig mikrofilmeken őriztek, a családtörténetre specializálódott Genealogy.com segítségével teszik fel a hálóra.

A mormon egyház, amely a családfaportál Genealogy.com számára hatszázmillió anyakönyvi bejegyzést dolgozott fel, ezúttal is beszállt a munkálatokba: tizenkétezer önkéntes nyolcévi munkájával készült el a 22 milliós utaslista, amelyen a bevándorlók mellett a turisták és egyéb utazók is szerepelnek.

Kivándorlók
Aki szerencsés, és megtalálja valamely felmenőjét a behajózók között, megtudhatja, hogy mi volt az őt szállító hajó neve, indulásának és érkezésének időpontja, és kiderül, hogy kikkel utazott. A korabeli törvény értelmében azt is feljegyezték, hogy a bevándorolni kívánó személy írástudó-e, poligám, anarchista, büntetett előéletű vagy mozgássérült. Feljegyezték továbbá a nemzetiségét és bőrszínét.

Az adatbázis már jelenleg is kereshető az Ellis-szigeti múzeum látogatói számára, és még idén tavasszal az internetezők is birtokba vehetik. Nem kell sokat aludni.

Utazás aggodalom nélkül?

Utazása előtt sose feledkezzen el utasbiztosításáról!

Európai körutazások

Izlandi csillagtúra, Skócia felfedezése, a csodás Szicília, és a bajor kastélyok világa.