Miklós
-7 °C
4 °C

Hárman is igényelték az e-Magyarország domaint

2003.07.31. 11:53
Miután július közepén lejárt az e-magyarorszag.hu domain regisztrációja, egyszerre hárman is igényelték az így felszabadult nevet. Az e-Magyarország konferenciát rendező Piac és Profit Kft. mellett a Business Internet Technology Hungary Kft, valamint egy magánszemély is beadta regisztrációs kérelmét a névre.
A kéthetes várólistán megjelenő nem prioritásos igénylők közül az kaphatja meg az oldalt, aki legelőször kérvényezte, vagyis jelen esetben a Piac és Profit Kft. Amennyiben valamelyik igénylőnek bejegyzett védjegye, cégneve, vagy magánszemélyként saját neve az igényelt domain, úgy ő prioritást élvez a nem prioritásos igényekkel szemben. Esetünkben a Piac és Profit Kft.-nek van védjegykérelme az e-Magyarország névre, ám mint megtudtuk, a domaint az informatikai minisztérium is igényelni szándékozik. A minisztérium szintén az e-Magyarország védjegyet kérvényezte a szabadalmi hivataltól.

Véletlenül talált rá

Kővári Krisztián informatikus kérdésünkre elmondta, hogy véletlenül látta meg a hamarosan törlésre kerülő domainek várólistáján az e-magyarorszag.hu nevet, mely megtetszett neki. Mint mondta, ha sikerül megkapnia a domaint, egy Magyarországról szóló nonprofit oldalt üzemeltet majd rajta.

Konferencia és védjegy

A Piac és Profit Kft. Magyarországon elsőként rendezett e-Magyarország címmel konferenciát tavaly ősszel - mondta el az Indexnek Kolossa Katalin, a Piac és Profit Kft. egyik ügyvezetője, illetve a lap felelős szerkesztője. Mint mondta, az e-Magyarország védjegy bejegyzését hónapokkal ezelőtt, röviddel a tavalyi konferencia után kezdeményezték a szabadalmi hivatalnál. Az e-Magyarország domain nemcsak a konferenciák, hanem az online és a papíralapú lap számára is fontos, hiszen az új gazdaság, az e-kormányzat és az e-üzlet mindkét publikációnak témája - közölte az ügyvezető.

A minisztériumnak is kell

Az e-Magyarország programot meghirdető Informatikai és Hírközlési Minisztériumnál nem tudtak az e-Magyarország domain felszabadulásáról, ám mindenképpen igényelni fogják annak regisztrációját - tudtuk meg Sashegyi Zsuzsannától, az IHM sajtófőnökétől. Mint mondta, a minisztérium más kifejezésekkel (Neumann-év 2003, IHM, IT-modellek) együtt az e-Magyarország bejegyzését is kezdeményezte grafikával együtt szóvédjegyként a szabadalmi hivatalnál.

Az ügy kapcsán megkerestük a Business Internet Technology Hungary Szolgáltató Kft.-t is, a cég egyik ügyvezetője azonban nem kívánt nyilatkozni lapunknak.

Egyoldalú párbeszéd

Megpróbáltuk elérni a kérdéses domainnévtől csupán egyetlen karakterben eltérő eMagyarország.hu oldalt üzemeltető Európai Párbeszéd Alapítványt is. A weboldalon megadott telefonszámon azonban egy gépnői hang közli: "A hívott szám az előfizető kívánságára átmenetileg nem kapcsolható".

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Budapest Te Csodás!

Karácsonyi pompába öltözött utcák, színes adventi vásárok, gazdag kulturális élmények, ez mind Budapest.