Hajnalka
-1 °C
15 °C

Szélessávú internetért kampányol az EU

2003.08.22. 09:17
A nagysebességű internetkapcsolat elterjesztése egyik kiemelt célja az EU eEuope 2005 tervének. A terv szerint 2005-ig a tagállamok minden közhivatalát el kell látni szélessávú internet-hozzáféréssel, ez vonatkozik az iskolákra és az egyetemekre is.
A jövő háztartásának alapszolgáltatásai között a szélessávú internet-hozzáférés is megtalálható majd - vélik azok az évtizedekkel előre látó szakemberek, akik egy-egy technológia jövőjét kutatják. A ma társadalma egyelőre a szélessávú internet elterjesztésének problémáival küszködik, biztató jel ugyanakkor, hogy a politikusok is felismerték: nem elég csupán internet-eléréssel ellátni egy háztartást, a vonalkapcsolat minősége is fontos.

Noha a cégek közötti verseny az árakat egyre lejjebb nyomja, az Európai Információs Társadalom biztosa Erkki Liikanen szerint a szélessávú hozzáférés még mindig drága az EU-ban, ahol a gyors internet penetrációja ma még csupán 5 százalék. Dél-Koreában a legelterjedtebb a broadband, ott a háztartások 50 százalékában van jelen.

Huszonötször gyorsabb

A "széles sáv" kifejezést egyébként változó sebességű internet elérésének leírására használják. Magas adatátvitelűnek nevezik a 384kbit/s-nél magasabb sebességű hozzáférést biztosító technológiákat, létezik még a most használatos széles sáv (2 Mbit/s vagy több), és a következő generációs széles sáv (10 Mbit/s vagy magasabb). Egy átlagosnak mondható szélessávú internet kapcsolat sebessége 25-ször gyorsabb a hagyományos, telefonos kapcsolatnál.

2005-re: széles sáv, széles körben

A szélessávú internet elterjedése kapcsán több kérdés is megfogalmazódott, például az, hogy a kormányok hogyan előzik meg a digitális szakadék kialakulását. Pontosan meg kell határozni a kormányzat és a magáncégek szerepét a szükséges befektetések kapcsán, szabványosítani kell az internet-kapcsolatot, a wireless hozzáférés esetében rendezni szükséges a licencek kérdését, és ki kell alakítani az ideális piaci körülményeket.

Az eEurope Akcióterv rendelkezései szerint 2005-ig a tagállamok minden közhivatalát el kell látni szélessávú internet-hozzáféréssel, ez vonatkozik az iskolákra és az egyetemekre is.

Tavaszi hosszú hétvégék

Töltse az ünnepeket külföldön, London, Párizs, Róma városnézés, olasz hajóút, síelés Ausztriában.

Egzotikus körutazások!

Fedezze fel Madagaszkár, Burma, Peru kincseit, Indiát a kelet csodálatos világát.