Szabina
4 °C
12 °C

Motoron érkezik az internet az indiai falvakba

2002.07.17. 10:49
Már az indiai falvak azon lakói is belekóstolhatnak a világháló nyújtotta határtalan lehetőségekbe, akik még soha sem láttak számítógépet, vagy talán még a telefonnal sem kerültek közelebbi kapcsolatba. Egy nonprofit szervezet emberei naponta kétszer, motoron szállítják a falusiaknak a friss weblapokat.
A Komputer Kerekeken program keretében egy nonprofit szervezet szakembere motorkerékpárral látogatja az indiai falvakat, csomagtartóján egy hordozható számítógéppel. Satish Jha, a programot finanszírozó seattle-i központú szervezet, a Digital Partners munkatársa szerint a szolgáltatás hasonlít a postaszolgálathoz, azzal a különbséggel, hogy a posta leveleket szállít naponta kétszer, ők pedig magát az internetet. "Miért kéne lemaradniuk azoknak, akik nem rendelkeznek telefonnal és nincs hozzájuk bevezetve az áram" - mondta Jha a BBC-nek.

Netkapcsolat sincsen

"Meg kell találni a módját, hogy hozzájuk is eljusson az internet" - folytatta. A kezdeményezés indokolt, tekintve, hogy Indiában a falun lakók 70 százaléka nem rendelkezik árammal és telefonnal. Mivel a falvakban nincsen netkapcsolat sem, a szükséges weblapokat először lementik egy laptopra, amelyet aztán valaki a falvakba szállít, akár naponta kétszer is. A falusiak igénybe vehetnek számos szolgáltatást, például hivatalos űrlapokat kaphatnak meg ilyen módon, esetleg tájékozódhatnak a közeli piacok terményárairól, vagy böngészhetik a legfrissebb híreket.

Internetes forradalom

A - szokásostól némiképp eltérően értelmezett - mobil internetszolgáltatást nemrégiben indították a dél-indiai Telangana régióban. A próbajárat egy évig tart, ha sikeres lesz, kiterjeszthetik az egész országra. A Digital Partners szerint ezzel India falvakban élő millióit is bevonhatják az internetes forradalomba.

A kezdeményezés nagy érdeklődést váltott ki a falusiak körében, bár Jha szerint ennek legfőbb oka egyelőre a kíváncsiság. Ahogy meghallják, hogy egy motor közeleg, azonnal 50-100 ember sereglik össze. Jha felhívta a figyelmet, hogy annak idején a mozi is hasonló módon jutott el vidékre. A projekt egyelőre még kezdeti stádiumban van, de a szervezők bíznak benne, hogy ezen a módon áthidalható a távközlési infrastuktúra hiánya.

Paphos képekben

Ciprusi fotók, fantasztikus élmények. Nézd meg most!

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.