Hajnalka
-1 °C
15 °C

Megszűnhet az ingyenes internet

2001.12.09. 15:42
A Magyarországon működő két, ingyenes internethozzáférést nyújtó szolgáltató, a Freestart és a Kiwwi Kommunikációs aggodalmát fejezi ki amiatt, hogy 15 nappal a hírközlési törvény hatályba lépése előtt még nem ismert sem a döntéshozók elképzelése az árbevétel-megosztásról, sem pedig a konkrét végrehajtási rendelet tervezete.
A két társaság közleményében rámutat: ez lehetetlenné teszi, hogy az érintett cégek a mindenkinek megfelelő szabályozási környezet kialakítása érdekében időben kifejtsék véleményüket.

A Freestart és a kiwwi szerint amennyiben a közeljövőben hatályba lépő végrehajtási rendelet túl alacsony - az EU-gyakorlattól jelentősen eltérő mértékű - részesedést állapít meg az internetszolgáltató jutalékaként, amit a távközlési szolgáltató fizet a generált forgalom után, akkor a két szolgáltató nem látja biztosítottnak az ingyenes internet-hozzáférés fenntarthatóságát.

Ebben az esetben a két szolgáltató több mint 260 ezer regisztrált ügyfele számára szűnik meg az ingyenes internetezés, egyben százezer magyarországi háztartásnak kell lemondania a világhálóhoz történő csatlakozás olcsó lehetőségéről.

20 százalékkal csökkenhet az internetezők száma

A független kutatóintézetek becsléseit figyelembe véve - amelyek szerint az ingyenes szolgáltatók 3-5 százalék ponttal növelték a jelenleg 16 százalékos hazai internetpenetrációt -, összességében 20 százalékkal csökkenhet a hazai netezők száma - ismerteti a közlemény.

Ez megtorpanást jelentene a magyar információs társadalom fejlődésében, és a magyar online piac minden szereplője megérezné a piac méretének csökkenését. A két szolgáltató azzal is érvel, hogy így nem kerülhet sor az általuk tervezett, további több milliárd forintos beruházásra, az ingyenes hozzáférési pontok terjesztésére sem.

Pihenjen Szép kártyával!

Egy kis lazítás Önnek is jár! Íme a Szép kártya elfogadóhelyek.

Egzotikus körutazások!

Fedezze fel Madagaszkár, Burma, Peru kincseit, Indiát a kelet csodálatos világát.