Irén, Írisz
6 °C
16 °C

Az Ebayt kóstolgatja a Google?

2005.10.27. 10:30
A Google-től minden kitelik: a néhány órára a netre került, majd eltüntetett Google Base-ről kiderült, hogy többek között ingyen apróhirdetéseknek készül helyet adni, és ezzel igyekszik megvetni lábát a fizetős aukciókból élő Ebay felségterületén.

Kedden néhány órára felbukkant a neten a Google Base, a kaliforniai keresőcég legújabb kísérleti projektje. Néhány élelmes bloggernek sikerült screenshotot készítenie a tüneményről - a képek alapján gyanítható, hogy a Google a világ legnagyobb aukciós szájtja, az Ebay felségterületén igyekszik megvetni a lábát.

#alt# "Olyan új módszert tesztelünk, amellyel a tartalomtulajdonosok beküldhetik anyagaikat a Google-höz - ez kiegészíti a létező módszereket, mint amilyen a web átfésülése és a Google Sitemaps program" - nyilatkozta a cég egyik szóvivője. A screenshoton olvasható szöveg sem árul el sokkal többet: "A Google Base olyan Google-adatbázis, amelyhez bárki hozzáadhat különböző tartalmakat. A Google tárolja a tartalmat és ingyen kereshetővé teszi azt" - állt a rövid ideig elérhető alszájton. A Google néhány példát is felsorol: a Google Base-re beküldhetők lennének egy partiszervező szolgáltatás leírása, egy webszájton megjelenő cikkek, egy használtautó-hirdetés szövege vagy akár egy házilag készült fehérjestruktúra-adatbázis.

Fegyverkezési verseny

Bár a projekt lehetne egyszerűen a Google óriási méretű keresőindexének bővítésére tett kísérlet is, több hírszájt - így az Associated Press és az Information Week - azt gyanítja, hogy a szolgáltatással a Google az Ebay-éhez hasonló online kereskedelmi portál magját hintette el. Ha pedig a Google-ön bárki ingyen megjelentethet apróhirdetést, az sérti az Ebay érdekeit, amely az aukciókat meghirdetők által fizetett díjakból és a létrejött tranzakciók után beszedett jutalékokból tartja el magát.

Az aukciós ház az utóbbi időben több fronton is szembekerült a főleg hirdetési bevételekből gazdálkodó Google-lel. Ilyen terület az internetes telefónia, a VoIP, amelyet a keresőcég a Google Talk bevezetésével, az Ebay a legnagyobb netes telefonszolgáltató, a Skype felvásárlásával igyekszik meghódítani. Az Ebay ráadásul tulajdonosa a rendkívül népszerű online fizetési rendszernek, a PayPalnek; a Google nemrég erősítette meg, hogy saját pénzügyi transzakciós rendszert fejleszt, bár a vezérigazgató Eric Schmidt tagadta, hogy cége a PayPallel akarna versenyezni.

A Google-nek a status quót veszélyeztető lépései az Ebayt is egyre merészebb lépésekre késztetik: a San José-i székhelyű cég egy éve jelentette be, hogy 25 százalékos részesedést vásárolt az apróhirdetésekben utazó Craigslistben, ami egyszemélyes vállalkozásból nőtte ki magát a net egyik legnépszerűbb ingatlan-adásvételi szájtjává, és mostanra több mint száz amerikai város lakosai hirdethetnek rajta ingyenesen.

Tavaszi hosszú hétvégék

Töltse az ünnepeket külföldön, London, Párizs, Róma városnézés, olasz hajóút, síelés Ausztriában.

Wellness hétvégék belföldön

A kényeztetés egész évben jár Önnek! Válasszon a legjobb ajánlatokból.