Natália
-3 °C
8 °C

Az utolsók között vagyunk a nethasználatban

2006.02.02. 10:08
Európán belül a fejlett skandináv országokban használják legtöbben az internetet legalább havi rendszerességgel. A sereghajtó Albánia. Az osztrák Fessel-GfK tavaly decemberben 37 országot vizsgált. Hazánk a 29. helyen zárt, ezzel az uniós tagállamok közül a legrosszabb eredményt érte el. Csak kelet-európai és balkáni országokat előztünk meg.
Az internet elterjedtségében erős észak-déli, illetve nyugat-keleti megosztottság figyelhető meg Európában. A 15 évnél idősebb lakosok között, 37 ország bevonásával végzett kutatás tanúsága szerint a skandináv országokban 70 százalék feletti azoknak az aránya a társadalmon belül, akik rendszeresen használják a világhálót - derül ki a Fessel-GfK felméréséből.

Éppen megelőzzük Romániát

A lista végén - nem nagy meglepetésre - a legkevésbé fejlett országok, így Albánia, Ukrajna és Macedónia állnak. Albániában a lakosság alig 1 százaléka használja az internetet.

Magyarország a 29. helyet foglalja el a rangsorban, hazánkban ugyanis a 15 éven felüli népesség (8,5 millió állampolgár) 33,2 százaléka fér hozzá az internethez. Közülük még kevesebb, mindössze 23,8 százalék tekinthető tényleges internet-felhasználónak, azaz csatlakozik havonta legalább egyszer a hálóra.

Az internet magyarországi elterjedtsége és kihasználtsága messze elmarad az európai átlagtól, a vizsgált országokban ugyanis összességében 41,8 százalékot tesz ki a nethasználók aránya. A hazaihoz képest magas európai átlag is eltörpül azonban az amerikai adat mellett. Az Egyesült Államokban mintegy 70 százalékos az internet-használók aránya a társadalmon belül.

A tényleges internet-felhasználók 24 százalékos arányával hazánk a vizsgált európai uniós tagállamok közül az utolsó helyen zárt (a felmérés nem terjedt ki az EU-tagállamok közül Ciprusra és Máltára). A magyar adatok gyakorlatilag megegyeznek a csupán három százalékkal lemaradó Romániáéval, és nemcsak a visegrádi négyek tagállamai előznek meg minket, hanem Szerbiában és Horvátországban is többen (28 és 35 százalék) neteznek havonta legalább egyszer.

Kevesen vásárolunk neten

A legfrissebb hazai kutatási adatok szerint Magyarországon a legalább havi rendszerességgel internetezők 14 százaléka használja az internetet vásárlásra, viszont ennél lényegesen több, 53 százalékuk keres információt a világhálón a (akár online, akár hagyományos) vásárlásokat megelőzően. Sokan - ha nem is az interneten rendelik, vásárolják meg a terméket - kihasználják az internet információbőségét.

Az információt keresők többsége (79 százalék) kulcsszavas keresőoldalakon kutat termékek után. Jellemző még, hogy a felhasználó közvetlenül ellátogat a termék, vagy a gyártó honlapjára (62 százalék), illetve hogy szakoldalakat és teszteket hív segítségül a vásárlás hatékonyabbá tételéhez (49 százalék).

Az online információszerzés szempontjából a műszaki cikkek a legnépszerűbbek (68 százalék), de sokan kutatnak könyvek, zenei kiadványok, utazási szolgáltatások vagy számítógépes hardvereszközök után. Az online vásárlók alacsony, 14 százalékos aránya valószínűleg nem indul növekedésnek a közeljövőben sem, ugyanis a havi rendszerességgel internetezők mindössze egynegyede mutat hajlandóságot a netes vásárlásra.

Az online vásárlás iránti egyfajta távolságtartást mutatja Magyarországon az is, hogy a vásárlók elsősorban megrendelni szeretik a kívánt terméket, szolgáltatást, viszont fizetni jellemzően nem az interneten keresztül szoktak. A vásárlók a készpénzes utánvételt részesítik előnyben, 64 százalékukra jellemző ez a fizetési forma. 38 százalék interneten rendeli meg a terméket vagy szolgáltatást, de a helyszínen fizet és veszi át az árut. A vásárlóknak csak töredéke, kevesebb mint egyötöde használ bankkártyát a fizetéshez. A kuponos, mobiltelefonos vagy "prepaid" kártyás fizetés használatának aránya elenyésző.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Fergeteges Szilveszter

Fantasztikus szilveszteri vacsorával, hajnalig tartó bulikban, ismert sztárokkal töltheti el az év utolsó éjszakáját.