Irén, Írisz
6 °C
16 °C

A Google hazavág

2003.02.05. 10:00
Az internetes keresők gyorsak és precízek, segítségükkel az Internet elérhetetlenül távoli zugai is karnyújtásnyi közelségbe kerültek. Köztük azok az oldalak is, amelyek nem feltétlenül a széles nyilvánosságnak szánt információkat tartalmaznak az egyes emberek múltjáról.
Ezzel kellett szembesülnie Michaelnek is, aki egy jóvágású 34 éves fiatalember, a bostoni orvosi egyetem munkatársa. Valószínűleg nagyon kevesen tudják róla, hogy korábban betöréses lopással is foglalkozott és kábítószerfüggő volt. Pontosítok: csak azok nem ismerik ezeket az információkat, akik még sohasem pötyögték be Michael teljes nevét a Google keresőjébe (érthető okokból a családnevet nem közölte a The Boston Globe Magazine). Ezzel az egyszerű lépéssel több mint száz olyan linket és dokumentumot lehet találni, amelyet vagy Michael írt, vagy róla írták. A Google ráadásul büszkén mutatja: az egész művelet csupán egy tizedmásodpercet vett igénybe.

És akkor jött a Google...

Michael huszonévesen nem foglalkozott különösebben zűrös múltjával, sőt, még néhány írást is közzétett arról az időszakról, amelyet rács mögött töltött tizenhét éves korában. Büszkén számolt be hőstetteiről, és a társadalom egy igen kis része érdeklődve olvasta a bebörtönzöttségről szóló írásokat. Michael azonban nem számolt a Google megjelenésével. A titkosnak vélt múltját a világ legnagyobb internetes keresője bármikor előrángatja, akár egy unatkozó munkatárs, akár a leendő főnöke gépeli be nevét a megfelelő helyen.

Már többször pórul járt

Először 1999-ben, amikor egy hölggyel randevúzni kezdett. A hölgy már a kapcsolat legelején nekiszegezte a kérdést: "Eddig miért nem meséltél nekem minderről?" Később egy állásról kellett lemondania: már több fordulón átjutott, rendszeresen kommunikáltak vele telefonon és e-mailben, mígnem egyszer csak nem hívták többé és a hívásait sem fogadták. Michael biztos abban, hogy megtalálták az interneten, mégsem hibáztatja a Googlet.

Mindezekből láthatjuk, hogy az internetes keresők igencsak ellentmondásos információkat képesek találni egyes emberekről. Felmerül a kérdés, hogy egyáltalán érdemes-e körülnézni az interneten, ha meg akarunk tudni valamit egy ismerősünkről. Talán jobb személyesen érdeklődni, hátha úgy is kapunk választ.

Tavaszi hosszú hétvégék

Töltse az ünnepeket külföldön, London, Párizs, Róma városnézés, olasz hajóút, síelés Ausztriában.

Európai körutazások

Izlandi csillagtúra, Skócia felfedezése, a csodás Szicília, és a bajor kastélyok világa.