Orsolya
7 °C
10 °C

Fotexneten a HIX levelezőlistái

2001.04.09. 15:58
A Fotexnethez került a legrégibb és legelismertebb magyar levelezőfórum, a HIX. Hollósi József 12 éves múltra visszatekintő fóruma a BME, az UCLA és Columbia University szerverén eltöltött időszak után a Fotexnetnél kap végleges helyet. A naponta több mint 30 ezres e-mail forgalmat bonyolító levelezőlista-rendszer fenntartásáért és korszerűsítéséért a jövőben a Fotexnet felel. A HIX 3-6 hónapon belül új, korszerű webes felületet kap, amellyel a teljes archívuma is elérhetővé válik.
A fórumok technikai üzemeltetését ezentúl a Fotexnet biztosítja, "a tartalmat viszont továbbra is a HIX kozonsége adja - ez nem változott" - mondta el kérdésünkre Hollósi József, a HIX alapítója és eddigi üzemeltetője. Az ügylet pénzügyi vonatkozásait firtató kérdésünkre Hollósi közölte: a HIX-et nem adta át, "sem pénzért, sem másképpen".

HIX (Hollósi Information eXchange)

- még az internet hazai megjelenése előtt, az USA-ban indított levelező- és hírcsoportok, eredetileg elsősorban a külföldön élő magyarok számára.
Lásd még: discussion group, mailing list, news, SIG

Drótos László: Hálózati értelmező szótár

A technikai segítség fejében a Fotexnet beépítheti a HIX-et a rendszerébe, és reklámokat helyezhet el rajta. A reklámbevétel egy részét a HIX kapja, Hollósi szerint a pénz sorsáról "majd a HIX segítői (moderátorok, szerkesztők, stb.) fognak dönteni. Mindez azonban a jövő zenéje, egyelőre semmilyen pénzforgás nincs és nem volt". A technikai változás nem érinti az újságok tartalmát, szerkezetét és moderálását. A Fotexnet a szerződés szerint nem szól bele az újságok tartalmába.

Hollósi szerint az olvasók többségének tetszik a HIX új külseje, és örülnek a nagyobb megbízhatóságnak. "Ellenzői persze mindennek vannak, különösen azok, akik azt hiszik, hogy nekem ebből pénzre van szükségem. Az ember nem adja el az álmát... ;-)"- írta levelében.

Voltak, akiket meglepett a fórumok áthelyezése. Radnai Tamás, a Hungary.Network ügyvezető igazgatója az Indexből értesült arról, hogy a HIX fórumai, melyeknek mintegy két hónappal ezelőttig a Hungary.Network is otthont adott, átköltöztek a Fotexnetre. Mint mondta, furcsának tartja, hogy Hollósi József, aki egyébként szintén tulajdonos a Hungary.Networkben, nem beszélte meg vele és üzlettársaival a költözést.

Hollósi József, a HIX alapítója
Az eredetileg a külföldön élő magyarok kommunikációja céljából létrehozott listákat becslések szerint több, mint húszezren olvassák. Az olvasók legnagyobb része Magyarországról és az Egyesült Államokból éri el a HIX fórumait, összesen mintegy 50 országból olvassák a listákat. A rendszert eddig teljes egészében adományokból, társadalmi munkában üzemeltették fenntartói.

Új karbantartói január óta folyamatosan töltik fel a webre a HIX mail-alapú archívumát, amely jelenleg az 1994-es számoktól kezdve napjainkig tartalmazza a megjelent cikkeket. Új, az újságoktól független webes fórumok is indultak, amelyekre főleg weben keresztül érdemes írni, de az üzeneteket fel lehet adni hagyományos módon, levélben is.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Wellness hétvégék belföldön

A kényeztetés egész évben jár Önnek! Válasszon az ország legszebb vidékei közül!