Vilma
-8 °C
3 °C

Megabitek a magyar ugaron

2003.10.30. 08:55
Kapcsolódó cikkek (1)
"A tavalyi Internet Hungary óta eltelt egy év alatt sokak szerint semmi előrelépés nem történt a magyarországi információs társadalom kialakulása terén, sőt: a kormányzatnak elképzelése sincs a követendő stratégiáról. Mások szerint viszont óriási lendülettel épül a magyar információs társadalom a minisztérium programjainak, alakulóban lévő stratégiájának köszönhetően." - fogalmazott az idei Internet Hungary konferencia fő csapásirányát beharangozó programfüzet. Az előadók szintén vegyes képet festettek a helyzetről.
Keddi megnyitóbeszédében Kovács Kálmán informatikai és hírközlési miniszter a maga részéről óriási lendülettel cáfolta az előrelépés hiányáról szóló felvetést. Beszámolt arról, hogy 2003-ban felgyorsult az internet hazai terjedése, nyolc hónap alatt 40 százalékkal nőtt a hozzáférések száma, és ezen belül még dinamikusabban terjed a szélessávú technológia: az internet-hozzáféréssel rendelkezők száma június végén átlépte a kétmilliót. A Magyar Információs Társadalom Stratégiát (MITS), illetve annak 19 kiemelt programját október 29-én terjesztik a kormány elé, a MITS jegyében 2004-től már átfogó programokat finanszíroz a szaktárca.

20 milliárd programfinanszírozásra

Az IHM jövőre programfinanszírozásra 20 milliárd forintot fordíthat, és a következő 2,5 évben legalább mintegy 58,27 milliárd forint támogatást kapnak az informatikai programok, aminek fele uniós támogatás lesz. Jövőre indul a közháló program első fázisa is, aminek keretében 7300 végpont lesz majd elérhető széles sávon. Az e-Magyarország program jegyében jövőre 2004 végponton lesz már elérhető hazai és uniós információ. A tárca kiemelt figyelmet fordít a közháló programra, az e-önkormányzatok fejlesztésére és a nemzeti digitális archívum létrehozására.

A szaktárca vezetője kitért arra is, hogy az elektronikus hírközlési törvényt most tárgyalja a parlament. Kovács szerint ma már tarthatatlan a médiatörvény által megszabott úgynevezett egyhatodos szabály, miszerint az ország területének egyhatodánál nagyobb részt egyik kábelszolgáltató sem érhet el, mert ez akadályozza az infrastruktúra alapú versenyt a távközlésben. A nyitó előadást követő kerekasztal-beszélgetésen a miniszter kijelentette: 2004-ben további 40 százalékkal szeretnék növelni az internethozzáférések számát. Közölte azt is, hogy a napokban döntenek a harmadik generációs mobilszolgáltatók versenyének győzteseiről.

Negatív percepció és a nagypolitika

Straub Elek, a Matáv vezérigazgatója, valamint a piacvezető internetszolgáltató, a Matáv-leányvállalat Axelero távozó és leendő vezérigazgatója, Drajkó László és Simó György szintén az elért eredményekre helyezték a hangsúlyt. Straub szerint a szélessáv a magyar információs társadalom legfontosabb stratégiai kulcstényezője, egyben a vezetékes távközlési iparág jövője. Simó szerint a hazai internet terjedésének egyik fontos gátja még ma is a szakmában, emiatt pedig a médiában is uralkodó negatív percepció, tehát hogy az internetről szóló negatív hírek lerontják a világháló imázsát. Simó fontosnak tartja, hogy az internetet még nem használó rétegek számára olyan érvek, előnyök kommunikálódjanak, amelyek kedvet csinálnak az internetezéshez, nem pedig elriasztanak attól.

Both Vilmos, a Magyar Tartalomszolgáltatók Egyesületének elnöke szerint ugyanakkor a politika is felelős a lemaradásért. Both szerint "nem jó és nem megnyugtató" az üzenete a piaci szereplők számára annak, hogy az információs társadalmi projektek vitelére az IHM mellett egy sor további hatalmi centrum jött létre, illetve maradt fenn, így a területnek továbbra sincs egyetlen erős és megkérdőjelezhetetlen gazdája. Both bírálta azt a gyakorlatot is, hogy az IHM az elődje, az Informatikai Kormánybiztosság által elindított projektek zömét "szakmainak mondott, de gyakran inkáb politikainak látszó okokból" leállította, hónapokra befagyasztotta.

Száray Lóránt, a Synergon vezérigazgatója szerint Magyarország lépéshátrányban van az elektronikus ügyintézés terén, és az uniós csatlakozás is gyorsabb ütemű fejlődést tenne szükségessé az informatika területén. A Magyar Információs Társadalom Stratégia által is fontos célként megjelölt elektronikus ügyintézés megvalósítása továbbra is a Miniszterelnöki Hivatal feladata: a MeH képviseletében felszólaló Baja Ferenc politikai államtitkár elmondta, hogy a Kormányzati Informatikai és Társadalmi Kapcsolatok Hivatalának elnevezése Elektronikus Kormányzati Központra változott. Baja részletesen ismertette az elektronikus ügyintézés megvalósításának előrelátható lépéseit a következő évek során.

Napi 30 millió oldalletöltés

A tartalomszolgáltatásról szólva Bence György filozófus, az ELTE BTK professzora "tartalomszűkületről", tartalomhiányról beszélt, és konkrét javaslatokat fogalmazott meg a kormányzat felé: a könyv- és folyóiratkiadás állami támogatását az internetes hozzáférhetővé tételhez kötné, a könyvkiadók holt - elfogyott és új kiadásra nem érett - anyagát szintén megjelentetné a neten. Hann Endre, a legnagyobb online mérési rendszer, a Medián Webaudit képviseletében azonban pozitív képet festett az internetes tartalomszolgáltatók által elért médiafogyasztók számának növekedéséről. A teljes hazai internetforgalom meghatározó részét auditáló mérési rendszer hétköznapokon ma már 700 ezer egyedi látogató 30 millió oldalletöltését regisztrálja.

Paphos képekben

Ciprusi fotók, fantasztikus élmények. Nézd meg most!

Kreuzenstein mesevára

Nézd meg Te is Laczko legújabb fotóit!