Emőke
8 °C
19 °C

Egymillió internet-előfizetés Magyarországon

2006.06.06. 10:54
Komolyan nőtt tavaly az internetelérések száma a Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint. 2006 első negyedévében már több mint egymillió előfizetés volt hazánkban.

Március végén meghaladta az egymilliót az internet-előfizetések száma, ami 2005 végéhez képest tizenegy százalékos, az előző év azonos időszakához képest harmincegy százalékos növekedés, közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) hétfőn. A netszolgáltatásokból származó nettó árbevétel az első negyedévben elérte a 18,6 milliárd forintot, amely 30 százalékkal több az egy évvel korábbinál. Bár az internetszolgáltatók száma 245-re nőtt, a piac meglehetősen koncentrált: az előfizetések 90 százaléka 19 céghez tartozik.

Idén tovább folytatódott az internetpiac szerkezeti átalakulása, és a szélessávú internetezők száma jelentősen bővült a modemezők rovására. Az xDSL, kábeltévés és vezeték nélküli szélessávú előfizetések száma egy év alatt 69 százalékkal nőtt, így már majdnem háromszor több van, mint amennyi modemes és ISDN-előfizetés összesen.

Előfizetésre váltanak

Átalakulás van folyamatban a mobilszolgáltatások piacán is. Az előfizetések száma a negyedév végén túllépte a 9,4 milliót, és az előző év azonos időszakához képest a teljes előfizetői állomány 583 ezerrel, 7 százalékkal lett nagyobb. A feltöltőkártyás előfizetések száma ugyanakkor egy év alatt 295 ezerrel csökkent.

Az előfizető számának növekedése a piac lassú telítődése miatt mérséklődik, de többet telefonálunk mobillal. A mobiltelefonálással töltött összes percidő 29 százalékkal nőtt, és 2006 első negyedévében 16 százalékkal több hívást kezdeményeztek, mint egy évvel korábban.

Hiába fejlődnek dinamikusan a kábeltelefonos szolgáltatások, a vezetékes fővonalak számának csökkenése megállíthatatlan. Az első negyedévben 133 ezerrel kevesebb (3,4 millió) vezetékes fővonal volt üzemben, mint 2005 azonos időpontjában. Az ISDN-vonalak aránya a vezetékes előfizetéseken belül változatlanul 17 százalék. A vezetékes vonalakról indított hívások száma 10 százalékkal, kezdeményezett hívások időtartama 12 százalékkal csökkent.

Belföldi ajánlatok

Rengeteg gyönyörű helyet talál belföldi ajánlataink között.

Választott már utasbiztosítást?

Több mint 50 ajánlat, akár napi 161 Ft-tól!