Judit
3 °C
6 °C

Sikertelen az állami internettámogatás

2003.01.27. 10:00
Az Informatikai és Hírközlési Minisztérium (IHM) legutóbbi adatai szerint a támogatott internetes csomagok aránya az összes behívásos internetezők számának 8,4 százalékára tehető: a dial-up internet támogatására szolgáló 1,3 milliárd forintból csupán 250 milliót költött el az állam. Szakértők szerint a program nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket.
Az IHM adatai szerint 2002. augusztus 31-e óta töretlen volt az államilag támogatott internet-előfizetések bővülése. Azonban még a növekedés ellenére is csupán az összes behívásos internet-elérés 8,4 százalékára tehető a kedvezményes kapcsolat részesedése. Azaz még a 31 ezres számot sem éri el az így internetezők száma.

Alig a hatodát használták fel

2002-re a költségvetésben 1,3 milliárd forint volt elkülönítve a dial-up internet támogatására. A szaktárca tájékoztatása alapján ebből 250 millió forintot használnak majd fel. A jövő idő azért indokolt, mert még nem minden szolgáltató nyújtotta be a számlát. A 250 millió forinton felüli részt a minisztérium idén fogja elkölteni, a lakossági internet támogatására szánt 2003-as keret egymilliárd forint lesz.

A tárca arról is tájékoztatott, hogy a kedvezményes internetet nyújtók körét bővíteni kívánják idén. Egyebek mellett vizsgálják a kábeltévés cégek bevonásának lehetőségét is. Egy azonban biztos, hogy a betárcsázós internet esetében egyelőre még marad a 4,88, illetve 2,6 forintos maximált ár. Ugyanakkkor korábban már szóltak arról hírek, hogy a tárca készül a hírközlési törvény "két lépcsőben" történő módosítására. Ettől függően is változhat a dial-up internet percdíja.

Jogszabályoktól várják, hogy olcsóbb legyen

A GTS Datanet elemzője, Szép Tibor úgy vélekedett, hogy a fent adatok is alátámasztják, hogy a kedvezményes internet-elérés biztosítására tett kormányzati törekvés nem volt sikeres. A szakember hozzátette: a világhálón amúgy is rövid időt töltőknek nem éri meg az - egyébként - fixdíjas internet előfizetést választaniuk. Ugyanakkor a tájékoztatás hiányát is megemlítette gátló tényezők között az elemző.

Szép szerint a dial-up internet olcsóbbá tételében sokkal inkább a vonatkozó törvények és rendeletek meghozására és módosítására kellene a hangsúlyt fektetni. Az elemző kifejtette: inkább a szolgáltatókat kellene támogatni, az összekapcsolást szabályzó jogszabályokat is jobbá kellene tenni.

Anyagi támogatást a szélessávra is

A kormányzat elképzelései szerint azonban a szélessávé a jövő. Azonban Szép arra is figyelmeztett, hogy a szélessáv terjesztésében is szükség van hatékony kormányzati hozzájárulásra. Szerinte ugyanis az egyik fő gát az ADSL szolgáltatás magas ára, amelyet a távbeszélő szolgáltatók által elkért összeg nagysága befolyásol.

Jelenleg az ADSL ára - amely a legolcsóbb technológia - az egyéni előfizetők esetében havi nettó 8-10 ezer forint között alakul. A - technológiailag nem sok eltérést mutató - üzleti szférában pedig nettó 20 ezer forint az átlagos havi előfizetői díj. Ez utóbbi árról Szép úgy vélekedett, hogy a szolgáltatóknak semmi, vagy csak minimális haszna származik belőle.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Budapest Te Csodás!

Karácsonyi pompába öltözött utcák, színes adventi vásárok, gazdag kulturális élmények, ez mind Budapest.