Melinda, Vivien
2 °C
8 °C

Másodpercenként egy CD

2003.10.17. 09:28
A legújabb adatátviteli sebességrekord 680 megabájt másodpercenként, ami az átlagos szélessávú elérés több tízezerszerese.
Amerikai és svájci kutatóknak sikerült felállítani az új internetes sebességi rekordot: harminc perc alatt 1,1 terabájt adatot küldtek át a genfi Részecskefizikai Kutatások Európai Intézetéből (CERN) a Kaliforniai Műszaki Egyetemre. A két intézet körülbelül hétezer kilométer távolságra van egymástól.

A kutatók által használt hálózat több tízezerszer gyorsabb egy átlagos szélessávú internetelérésnél. Ez annyit jelent, hogy egy hatvan perces CD-t egy másodperc alatt, egy kilencven perces DVD-t pedig hét másodperc alatt. Mindez az otthoni szélessávú internetelérésen keresztül órákat venne igénybe.

Megszűnik a távolság

Oliver Martin, a CERN munkatársa szerint most jóval közelebb kerültek ahhoz a célhoz, hogy eltüntessék a világ különböző tájain élő kutatók közötti távolságot, és hogy a tudósok hatékonyan tudjanak együtt dolgozni.

A kaliforniai egyetemen dolgozó Harwey Newman szerint a mostani siker alapján elképzelhető, hogy a viszonylag közeli jövőben elterjedtek lesznek a 10 gigabit/másodperces hálózatok.

A korábbi, 2,38 gigabit/másodperces sebességrekordot szintén a CERN és a Kaliforniai Műszaki Egyetem állította föl idén februárban.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Fergeteges Szilveszter

Fantasztikus szilveszteri vacsorával, hajnalig tartó bulikban, ismert sztárokkal töltheti el az év utolsó éjszakáját.