Piroska
-12 °C
-2 °C

Jövőlátók kontra sarlatánok

2005.12.29. 14:31
Apple-Intel összeborulást, ingyen wifit, több Linuxot, több mobiltelefont és rengeteg blogot prognosztizáltak a tech-világ leghíresebb jósai 2005-re. A legtöbben jól látták a jövőt, bár túl nehéz dolguk nem volt.

#alt#
Dvorak
Az igazmondó jövőlátók listáján előkelő helyen szerepel John C. Dvorak, a PC Magazine kolumnistája, aki egy cikkében már 2003 elején megjósolta, hogy az Apple "az elkövetkező 12-18 hónapban" megszakítja tizenegy éves együttműködését az IBM-mel, és átáll az Intel processzorokra. Ez megtörtént, és Dvorak a mennybe mehet, akárcsak Robert Cringley, az Egyesült Államok közszolgálati televíziós csatornáit tömörítő PBS (Public Broadcasting Service) megmondóembere.

Linux, perek, katasztrófa

#alt#
Cringley
Cringley 2005 január 7-én publikálta jóslatsorozatát, amelynek fontos eleme volt, hogy a drótnélküli internet, a wifi ingyenes marad, hiába várnak tőle sokan sok pénzt, és igaza lett: a világ jó része most valóban ingyen wifizik (igaz, másik jó része fizet érte, mint a katonatiszt).

Cringley azt is megjósolta, hogy 2005-ben előretör a Linux az asztali gépeken, az amerikai lemezkiadókat képviselő RIAA tovább perli a fájlcserélőket, illetve hogy a Microsoft belépése a vírusirtó- és kémszoftverpiacra felhasználói szempontból katasztrófával jár majd - az első jóslat a Wired szerint olyan semmitmondó, hogy nem kérhető számon, a második bejött, a harmadik viszont nem.

#alt#
Enderle
Nem nyúlt nagyon mellé a harmadik dobogós Rob Enderle, a róla elnevezett Enderle Group tanácsadó cég hivatásos jósa sem. Enderle 2004 végén jósolt 2005-re, többek között azt, hogy az egyre nagyobb ütemben nyomuló Google megvásárolhatja az AOL-t és a Novellt - az előbbi részben bejött, hiszen a kaliforniai keresőcég december végén bejelentette, hogy egymilliárd dollárt fizet az AOL 5 százalékáért. Enderle további jóslatai viszont nem igazán váltak be: az asztali számítógépek vásárlásakor még mindig nem az általuk kibocsátott zaj és hő mennyisége a legfontosabb szempont, és a rengeteg szpem nem térített el tömegeket az e-mailtől; az viszont igaz, hogy az lcd-monitorok ára drámai mértékben csökkent, írta a Wired.

Egy jós is tévedhet

A bukott jósok közé sorolja a magazin Michael Robertson Linux-szakértőt, aki saját szájtján január elején azt jósolta, hogy 2005-ben minden nagyobb amerikai városban lehet majd linuxos asztali gépet vásárolni, ez pedig máig sincs így, annak ellenére, hogy a Wal-Mart áruházlánc valóban piacra dobott egy 500 dolláros (100 000 forintos) Linux-notebookot.

#alt#
Battelle
Tévedtek az IDC elemzői, amikor azt állították, hogy a félvezetőpiac bevételei idén 2 százalékkal csökkennek majd, hiszen azok valójában 7 százalékkal nőttek.

Nem tévedett viszont Jeff Pulver telefóniaszakértő és John Battelle főblogger sem, mert mindketten a nyilvánvalót jósolták meg: ahhoz már 2004-ben sem kellett nagy ész, hogy valaki a mobiltelefon előretörését prognosztizálja a vonalas kárára, és azt sem ördöngösség megjósolni, hogy idén több blog lesz, mint tavaly volt. És lőn.

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.

Varázslatos Szicília

Baboci2006 felhasználónk jóvoltából vadonatúj fotók segítségével visszatérhetsz a nyárba!