Zelma, Rajmund
-10 °C
-3 °C

A hekkelés nagyobb üzlet a drognál

2005.11.30. 10:30
Egy pénzügyi tanácsadó szerint 2004-ben több mint százmilliárd dolláros bevételt szereztek az online kémkedéssel, gyerekpornóval, tőzsdei manipulációval, zsarolással és kalózmásolatok terjesztésével foglalkozó bűnözők.

Már nem drogkereskedelemmel szerezhetik a legtöbb pénzt a bűnözők, hanem furmányos online csalásokkal és személyes adatok ellopásával, legalábbis ezt állítja Valeria McNiven, az Egyesült Államok államkincstárának kiberbűnözési szakértője. Tavaly becslések szerint 105 milliárd dollár volt a drogkereskedelem teljes forgalma, az interneten tevékenykedő bűnözők azonban még ennél is többet kaszáltak be, és a technológiák gyors terjedésének köszönhetően az elkövetkező években tovább nőhet a bevételük.

McNiven szerint a kiberbűnözők technikája olyan gyorsan fejlődik, hogy a hatóságok nem bírnak lépést tartani velük. A banki és más személyes adatokra hajtó adathalászok kamu weboldalai például alig egy-két napig léteznek, utána bottal üthetik a nyomukat.

Különösen nagy a gond a fejlődő országokban, mondta el hétfőn McNiven egy Rijádban megtartott banki konferencián, mert ezekben az országokban nincsenek virtuális pénzügyi rendszerek (például kifejezetten online fizetésre használt bankkártyák), és a gyors meggazdagodásban reménykedő fiatalok könnyen átverhetők.

Az államkincstár szakértője a Cnetnek elmondta, hogy a kiberbűnözők és a terroristák kapcsolata bizonyított, a szakértő ugyanakkor sokkal nagyobb problémának tartja, hogy egyszerűen képtelenek vagyunk biztonságos rendszereket készíteni, pedig ez megoldható lenne, ennek persze ára van.

Kreuzenstein mesevára

Nézd meg Te is Laczko legújabb fotóit!

Visszatérés a paradicsomba

Egy újabb kaland előszobájába léptünk, mikor kis kocsink megindult Christchurch felé.