Ferenc, Olívia
-4 °C
4 °C

Kína már az online játékokat is cenzúrázza

2004.06.02. 12:01
Kapcsolódó cikkek (1)
A svéd Hearts of Iron játék betiltását követően cenzori hivatalt állítottak fel a távol-keleti országban, amelynek az lesz a feladata, hogy ellenőrizze a videójátékokat. A Hearts of Iron bűne az volt, hogy forgatókönyve független államként szerepeltette Tibetet, Mandzsúriát és a Hszinjiang tartományt, írja a BBC.
Korábban szintén egy északi játék ingerelte fel a hivatalnokok idegeit, a norvég Project IGI2: Covert Strike, amely a hatóság szerint negatív színezetben ábrázolta a kínai hadsereget. A tiltást kimondó közlemény szövege szerint a Covert Strike "fenyegeti a nemzeti egységet".

"Az online játékok fenyegetik az állam biztonságát, kárt okoznak a nemzet dicsfényében, és megzavarják a társadalom rendjét" - fogalmaz a Kínai Kulturális Minisztérium videójátékokkal kapcsolatos közleménye.

A jövőben kizárólag azokat a játékokat importálják és csak azok kerülhetnek kereskedelmi forgalomba, amelyeket a minisztérium ellenőrzött. Szeptember elsejéig a hivatal előtt minden egyes játéknak vizsgáznia kell, ellenkező esetben terjesztőit megbüntetik. A játékokat monitorozó hatóság tanárokból, hivatalnokokból, számítástechnikai szakemberekből áll.

Szex és erőszak

Jelenleg a kínai piacon körülbelül száznegyven játék van forgalomban, amelyek több mint nyolcvan százaléka külföldről származik.

A kínai hivatalnokok aggodalma első sorban abból adódik, hogy véleményük szerint a játékok túlságosan sok szexszel és erőszakkal kapcsolatos elemet tartalmaznak, s Tuo Zuhai, a minisztérium munkatársa szerint ezek káros hatással vannak a gyerekekre.

"Azokat a külföldi játékokat, amelyek összhangban állnak a kínai nemzeti értékekkel, és pozitív hatással vannak a fiatalok pszichéjére, behozzuk az országba"- fogalmazott Zuhai.

Bűnös a net

Kínában nem ez az első eset, hogy korlátozzák a felhasználók szabadságát. Az internetcenzúra korábbi lépéseiként a kínai kormány bezáratta a gombamódra szaporodó netkávézókat, elérhetetlenné tette a külföldi médiák oldalait, és őrizetbe vette azokat az internetezőket, akik a kínai kormány által kommunikált hivatalos állásponttól eltérő véleményt képviseltek, vagy kritizálták a vezetést.

Márciusban betiltották a blogokat is, áprilisban pedig Sanghajban kamerákat szereltettek az internetkávézókba, hogy ellenőrizhessék a júzerek tevékenységét, s azóta már közel hatvan bárt és kávézót büntettek meg illetve zártak be az illegálisnak ítélt online magatartás miatt.

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.

Kreuzenstein mesevára

Nézd meg Te is Laczko legújabb fotóit!