Judit
-2 °C
8 °C

Új generációs netre áll át Ázsia

2004.12.28. 17:50
A térség országaiban elfogytak a 32-bites IP-címek, így az átállás szükségszerű. Kína mozdult először: a hétvégén helyezték üzembe az első egyetemeket összekötő IPv6-os hálózatot.

"Követők és tanulók voltunk az internet első generációjának fejlesztése során, de felzárkóztunk a világhoz az új generációs internet terén, elsőként vezetjük be, elnyerve ezzel a nemzetközi közösség figyelmét és tiszteletét" - fogalmazott közleményében a kínai IPv6 bizottság elnöke Vu Csianping.

Egy kínai konzorcium bejelentette, hogy a hétvégén üzembe helyezte a világ legnagyobb következő generációs hálózatát, amely nagyobb sávszélességet és több IP-címet biztosít a térségben.

Kinőtték

Az új protokollra való (internet protocol version 6 - IPv6) átállást az tette szükségessé, hogy a ma használatos 32-bites technikát kinőtte Ázsia. KÍnában, Japánban és Dél-Koreában alig maradt szabad IP-cím. Az új protokoll 128-bites címei exponenciálisan növelik a címzési lehetőségeket.

A Kínai Oktató és Kutató Hálózat (CERN) szerint az IPv4-ben lehetséges négymilliárd cím 74 százalékát az Egyesült Államok ellenőrzi. Kína 80 millió internetezőjére ugyanannyi IP-cím jut, mint a mennyi a Kaliforniai Egyetemnek.

A CERN 20 kínai város 25 egyetemét köti össze. A hálózat adatátviteli kapacitása másodpercenkét 2,5-től 10 gigabitig terjed, bár december folyamán 40 gigabites rekordot is zümmögtettek rajta.

A kényelem hatalma

Bár széles sáv is vonzó lehet, a szakértők szerint az új generációs háló elterjedésének fő mozgatója az IP-ínség marad.

"Az IP-cím a lényeg - mondja Zeus Kerravala, a Yankee Group elemzője - Kína egyike azoknak az országoknak, amelynek kevesebb IP-címe van, mint sok amerikai vállalatnak."

Az Ázsiai országok és vállalatok (Fujitsu, Hitachi, NEC, Samsung) közösen dolgoznak az IPv6-ra való átálláson. A konzorcium szerint az új technika bevezetése 2005 elejétől kezdődik.

Az IPv6 amerikai bevezetése a szakértők szerint hét évet vehet igénybe. Az új generációs protokoll bevezetéséért közös erőfeszítéseket tesz az amerikai védelmi minisztérium, a Cisco, az IBM, a Microsoft, a HP és sokan mások, az IPv4 címek viszonylagos bősége miatt azonban semmi sem sürgeti az előrelépést.

Oszd meg élményeidet!

Oszd meg nyári élményeidet más utazókkal is, tölts fel beszámolót, fotókat!

Paphos képekben

Ciprusi fotók, fantasztikus élmények. Nézd meg most!