Ferenc, Olívia
-4 °C
4 °C

Internetezők nevezhetik el a kormányzati portált

2001.09.19. 16:42
A jelenleg "Kormányzati Portál" néven futó kormányzati portál nevére írt ki pályázatot a Miniszterelnöki Hivatal Informatikai Kormánybiztossága. A hat legötletesebb név közül az internetezők szavazata választja ki az igazit, ám a többi is működik domainnévként. Az első helyezett palmtopot kap az ötletért cserébe, a többiek jutalmazásáról nem tudni.
Július 10-én, az Elektronikus Kormányzat Program bejelentésekor az Informatikai Kormánybiztosság ígéretet tett arra, hogy a legfőbb használók, azaz a polgárok javaslata alapján született domainnéven lehet majd elérni a Kormányzati Portált - írja a közlemény.

Olcsó branding 200 ezerért

A legelső helyezett jutalma egy 200 ezer forintos kéziszámítógép, ennek fejében azonban le kell mondania az ötletével kapcsolatos szerzői jogáról, javasolt elnevezését pedig nem regisztráltathatja domainnévként. A kormányportál létrehozóinak megtérül a befektetés, hiszen egy jó névért ennél nagyságrendekkel nagyobb összegeket kérnek a hivatásos brandingcégek.

A kormánybiztosság közleménye szerint ma indul a játék, a pályázat oldalát azonban cikkünk írásának időpontjában Explorerrel nézve kódolási hibák tarkítják, Netscape-pel pedig nem látszik. A három rovat - javasolt portálnév, saját név, emilcím - kitöltése után hiába kattint a felhasználó az Elküld gombra, nem történik semmi. A játék szeptember 25-ig tart, a legjobb hat név közül pedig október 1. és 9. között választhatják ki szavazással az internetezők a palmtop nyertesét.

Szerzői jogi problémák

Kizárólag olyan neveket lehet javasolni, amelyeket a játék időtartalma alatt, és azt megelőzően domainnévként még nem regisztráltak. A közlemény szerint a legötletesebb domainnevekről is elérhető lesz a portál, azt azonban nem tudni, ők mit kapnak azért cserébe, hogy lemondanak az ötlet szerzői jogáról. "A játékos a játékban való részvétellel egyúttal lemond a pályázatra beküldött névvel, megnevezéssel kapcsolatos szerzői jogairól, és kifejezetten kéri, hogy azzal kapcsolatban saját neve ne kerüljön sehol feltüntetésre" - áll a szabályzatban. Ez a kitétel egyébként homályos: a szerzői jogi törvény szerint ugyanis a szerzői jogról nem lehet lemondani, ellenben a szerző engedélyt adhat másnak a mű felhasználására, többszörözésére. Vélhetően erről volna szó itt is.

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.

US Virgin Islands

Sosem láttál még ilyen gyönyörű helyet!