Salamon
7 °C
14 °C

Az USA kormánya a Microsoft Passport konkurenseihez húz

2003.03.07. 10:46
Az internetezők online személyazonosítási rendszerét fejlesztő Liberty Alliance nemrégiben két új prominens amerikai tagot szerzett. Az állami General Services Administration (GSA) és az amerikai védelmi tárca (Department of Defense, DoD) csatlakozott a már több mint 130 tagot számláló szövetséghez. A konkurens, Passport nevű azonosítási rendszert a Microsoft fejleszti.
Michael Barrett, a Liberty Alliance elnöke számára az állami szervek csatlakozása nem jelentett meglepetést, hiszen a kormányzati szervek is keresik a módját, hogy az érdekelteknek jobb hozzáférést kínáljanak az információkhoz.

A GSA-t az amerikai elnök az e-government kezdeményezés felügyeletére hívta életre. A szervezet céljainak egyike, hogy az eAuthentification (e-azonosítás) révén elérje a polgárok, vállalatok és a kormányzat egymás közötti fennakadásmentes azonosítását és kommunikációját. A GSA felel az erre vonatkozó országos projektekért.

Az USA védelmi minisztériumában a védelmi emberi erőforrás adatközpont (Defense Manpower Data Center, DMDC) az illetékes a fontos információk gyűjtésében és feldolgozásában. Ehhez hozzátartoznak a személyi és pénzügyi adatok is. "Egy sor olyan projektben veszünk részt, amelyekben létfontosságú a biztonságos digitális személyazonosítás" - idézte a heise.de Bill Boggest, a DMDC igazgatóját.

A Liberty Alliance internetes személyi igazolványa a szándékok szerint biztonságos felhasználói azonosítást és bejelentkezést tesz lehetővé, függetlenül a helyszín műszaki környezetétől. Ennek során a felhasználónak nem kell minden online kereskedő oldalán újból regisztráltatnia magát.

A Liberty Alliance, melyhez megalapítása óta már több mint 130 vállalkozás csatlakozott, a Microsoft Passport rendszerének legnagyobb konkurenciája.