Vilma
-7 °C
4 °C

Előre kiszámítja a lottónyereményt a szoftver

2004.09.09. 11:32
Az ötös lottó várható nyereményeit számolja ki egy magyar készítésű szoftver, ami a jövő heti nyertes számokat ugyan nem tudja megmondani, de készítője szerint egy átlagos lottózó várható nyereményét képes megduplázni.
Egy magyar fizikus-informatikus páros által készített szoftver képes megbecsülni, hogy az ötös lottón mely számkombinációk mekkora nyereménnyel kecsegtetnek. "A lottóhúzáskor minden héten, minden számnak ugyanakkora esélye van, de a nyeremények eltérnek - magyarázza Bóc István fizikus, a program egyik alkotója. - A jó játékos viszont ugyanakkora esélyek esetén inkább azokat a számokat játssza meg, melyekkel többet nyerhet." A nyeremény várható összegét azonban eddig nem lehetett előre kitalálni, ezen változtat a szoftver, melynek online verziója is van. A pogram fejlesztésében Bóc István mellett Kardos János informatikus vett részt, az online változatot az SG.hu csapata készítette.

Nem egyenletes

Több mint 1,3 milliárd
A múlt héten öttalálatos szelvény nem volt, a harmincnégy darab négytalálatos szelvény nyereménye egyenként 1 528 863 forint volt. A 3 340 háromtalálatos 16 479 forintot ért, a 112 526 kettes 951 forintot fizetett. Ezen a héten a főnyeremény összege 1,315 milliárd forint.
A nyeremények azért nem mutatnak egyenletes eloszlást, azaz azért lehet őket előre megbecsülni, mert a szelvényeket nem véletlenszám-generátorok, hanem emberek töltik ki, akik gyakran sajátos gondolatmenet alapján ikszelnek. Sokan játszanak például születési dátumokat, így 1-től 31-ig gyakrabban jelölnek be a számokat, múlt heti nyerőszámokat (talán arra gondolva, hogy azokkal rajtuk kívül senki sem próbálkozik), esetleg számtani sorozatokat.

Érdekes például, hogy az 1, 2, 3, 4, 5 sorozatot annyian ikszelik be hétről-hétre - arra számítva, hogy ők az egyetlenek, hiszen ki lenne annyira ostoba, hogy ezekkel játsszon -, hogy ha esetleg egyszer ezt az öt számot húznák ki, körülbelül 3500 darab ötös lenne, több mint négyes, így még az megeshetne, hogy a négytalálatos jobban fizet.

Többmillió szelvény

Bóc István elmondta: a szoftver adatbázisában többmillió szelvény szerepel, az adatokat ő maga frissíti minden héten. Szerinte a szoftver használatával egy átlagos lottózó a nyereménye várható összegét meg tudja duplázni. A program megalkotása óta lezajlott húzásokra a becslések a tényleges eredményekkel többnyire tíz százalékon belüli egyezést adtak, tette hozzá. "Előre megmondani persze így sem lehet a jövő heti nyerőszámokat, ha lehetne, én sem könyveket meg szoftvert írnék."

Bóc István szeptember 10-én, pénteken délután 5 órakor, a könyvfesztiválon mutatja be a Westend City Center tetőteraszán A szerencse titkai című könyvét, melyben a várható lottónyeremény maximálásáról, az erre szolgáló szoftverről, de a tavasszal nagy port felvert, a londoni Ritzben történt kaszinócsalásról is esik szó.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Budapest Te Csodás!

Karácsonyi pompába öltözött utcák, színes adventi vásárok, gazdag kulturális élmények, ez mind Budapest.