Vilma
-7 °C
4 °C

Morgan Freeman a filmletöltésben hisz

2005.07.07. 14:37
Szokatlan szerepre vállalkozott a népszerű színész: filmprodukciós cége az Intel támogatásával legális filmletöltő szolgáltatást indít. Kiszorítanák az internetről a kalózokat, és csökkentenék a mozik kiemelt szerepét.

Hollywood begyöpösödött filmes cégei káros tevékenységnek tartanak minden internetes szolgáltatást, ezért nem igazán támogatják az online mozizást; a legális szájtok csak hónapokkal a videóváltozat megjelenése után tölthetik fel a szervereikre a filmeket. Morgan Freeman filmprodukciós cégének a szakértői azonban arra jöttek rá, hogy a vásárlók egyrészt elégedetlenek a dvd-kiadásokkal, másrészt hamarabb szeretnék letölteni a mozifilmeket. A színész által jegyzett Revelations Entertainment és a processzorgyártó Intel ezért létrehozta a ClickStar nevű céget, amely még a dvd-változat megjelenése előtt kiadja az interneten a filmeket.

A ClickStar 2006-ban indul, és a júzerek Intel-kompatibilis eszközökre tölthetik majd le a filmeket. A Cnet információi szerint a filmeket másolásvédelemmel látják el, így nem lehet majd kiírni azokat dvd-re. A vállalkozás legfőbb célja egyébként az, hogy a rajongók gyorsabban megszerezzék a filmek legális változatát, mint az illegális kópiákat, és így csökkenjen a kalózmásolatok vonzereje. A ClickStar csapata májusban kezdett összeállni, miután a Star Wars harmadik epizódja öt nappal a premier után megjelent a neten.

Hátha bejön

Bár a mozisok többsége még mindig csak húzza a száját, a kezdeményezést örömmel fogadta Steven Soderberg Oscar-díjas filmrendező, aki nemrégiben bejelentette, hogy a következő hat filmjét egyszerre mutatja be a mozikban, műholdon, a műsoronként fizetett kábelcsatornákon és dvd-n. Soderberg szerint elavult a jelenlegi üzleti modell, amelyben a mozi teljes elsőbbséget élvez a többi médiummal szemben. Talán a kísérlete megmutatja, hogy az emberek melyik médiumot kedvelik a leginkább.

Figyelemre méltó a ClickStar lépése, hiszen ugyanazt teszi a filmiparral, mint az iTunes a zeneiparral, és egyben megpróbálja utolérni a játékipart is, amely a különféle online szolgáltatásokkal már jelentős fogyasztói tábort gyűjtött maga köré. A Register szerint a PlayStation és Xbox fejlesztői többek között azzal érnek el sikereket, hogy a meglévő játékokhoz folyamatosan adagolják a kiegészítőket, így a júzereknek nem kell hónapokat várniuk egy új játék megjelenésére ahhoz, hogy újdonságokat lássanak.

Visszatérés a paradicsomba

Egy újabb kaland előszobájába léptünk, mikor kis kocsink megindult Christchurch felé.

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.