Fábián, Sebestyén
-12 °C
-3 °C

Az Országgyűlés rábólintott a NAVA-ra

2004.12.20. 15:27
Hamarosan elkezdhetik archiválni a három közszolgálati és a két földi sugárzású kereskedelmi televízió műsorát: a Parlament hétfőn elfogadta a Nemzeti Audiovizuális Archívumra vonatkozó törvényt.

Hétfőn délután 191 igen, 176 nem szavazattal, tartózkodás nélkül fogadta el az Országgyűlés a Nemzeti Audiovizuális Archívumról szóló törvényt, így - fél évtizedes küzdelem után - biztos törvényi háttérrel kezdhet működni a NAVA. A Kovács András Bálint vezetésével működő projekt célja, hogy kötelespéldány-archívumként digitalizálja a televíziók és rádiók saját gyártású műsorait, és zárt láncú hálózaton, oktatási és kutatási célokra elérhetővé tegye azokat. A gyűjtőkörbe az M1, az M2 és a Duna TV, illetve az RTL Klub és a TV2 műsorai tartoznak.

Saját gyártású műsorok, zárt láncú hálózat

A Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériuma (NKÖM) és az Informatikai és Hírközlési Minisztérium (IHM) közös felügyelete alatt álló NAVA egyelőre csak a televíziók adásaival foglalkozik majd: a rádióműsorok digitalizálását egyéb módszerekkel és forrásokból már megoldották. A rendszer indulásától kezdve egyelőre a televíziók saját gyártású műsorait teszi elérhetővé, bár a műsorszolgáltatók önkéntesen egyéb adásaik felvételeit is felajánlhatják. A NAVA egyszerre száz munkaállomásról - többek között oktatási intézményekből, múzeumokból és levéltárakból - lesz elérhető egy zárt láncú hálózaton keresztül. Az internetre csak a műsorok adatait tartalmazó katalógus kerül majd fel.

Az ötlettől a törvényig

A nemzeti archívum ötletét évekkel ezelőtt vetették fel a Budapesti Műszaki egyetem médialaboratóriumában. Az alapkoncepció szerint a NAVA a teljes hazai audiovizuális kultúrkincset tartalmazta volna anélkül, hogy az egyes műsorok közötti értékkülönbségek alapján szelektált volna. Pénzügyi akadályok és szerzői jogi megfontolások miatt azonban a projekt előkészítői kénytelenek voltak korlátozni az archívum gyűjtőkörét. Mint azt korábban írtuk, a NAVA-ra eddig úgy 200 millió forintot költöttek - az összeget nagyrészt egy kísérleti rendszer felállítására, illetve a most elfogadott törvény előkészítésére, szakértői díjakra fordították. A műszaki infrastruktúra kiépítésére egyelőre további 250 millió forint áll rendelkezésre.

Magyar avangarde

A NAVA-hoz hasonló kezdeményezésekre a világ számos országában van példa: Európában Anglia, Franciaország, Hollandia, Norvégia és Svédország is digitális formában archiválja audiovizuális kultúrkincsét. Mint azt a projektvezető Kovács András Bálint az Indexnek korábban elmondta, Magyarország egyáltalán nincs késésben a többi országhoz képest, sőt anyagi lehetőségeit is figyelembe véve a kontinens élcsapatához tartozik. Becslések szerint a NAVA a műszaki rendszer felállításától kezdve évente kb. 27 700 televíziós műsorszámot rögzít majd az öt televízió által sugárzott 48 500-ból; ez évente kb. 17 000 óra archivált adást jelent, ami kevesebb, mint az összműsoridő fele.

Utazás aggodalom nélkül?

Utazása előtt sose feledkezzen el utasbiztosításáról!

Pihenjen Szép kártyával!

Egy kis lazítás Önnek is jár! Íme a Szép kártya elfogadóhelyek.