Natália
-3 °C
7 °C

Ne kattintson, ha bír!

2006.06.30. 10:45
A Dontclick weboldal olyan felület, ahol mindent szabad, csak kattintani nem. A kihívás merész, a mutatóujjat ugyanis nem egyszerű kordában tartani. Alternatív megoldások, avagy van-e élet a kattintás után.

"Ezen a felületen egyáltalán nem látsz gombokat, másképp navigálhatsz a tartalmak között" - olvasható a Dontclick nyitólapján. A felületen az egérrángatás bármilyen alkalmazása megengedett, a kattintás viszont büntetést von maga után.

Rángat, húz, rángat, húz

A szájttal az ötletgazda Alex Frank a webes felületek fejlesztésének lehetőségeit teszteli. Frank leírja, nem gyűlöli a kattintást, sőt, tudja ő, hogy a navigáció tökéletes mechanizmusa, de azért mégis. "Észrevettem, hogy az egérmozgatás és a kattintás közötti idő halott, amit ki kellene tölteni" - fogalmaz az eredetileg diplomamunkának készített szájton.

Ha az ember a Dontclick oldalára lép, az első legjobb lehetőség, hogy látja, mikor hová húzza - akár önkéntelenül is - az egeret. Tesztünkben a nyolcas és a leginkább krikszkrakszként azonosítható alakzat váltakozott. Alex projektje azonban nem állapodik meg a krikszkrakszok épületes szintjén, a klikkelési habitus minden elemét vizsgálja.

A látogatók elolvashatják a klikkelés történetét, ami egyenlő a számolás és a számítógép történetével, megismerheti a klikkelés ergonómiáját, vagy az ember és a klikkelés fiziológiai viszonyát. Idéz például egy ausztrál kutatást, amely szerint az információ-túlterheltség szívproblémákat, az alkalmatlan felhasználói felület pedig stresszt okoz. Hangsúlyozza azt is, hogy a klikkelés a dinamikusan fejlődő internetes piac alapja.

Rángatás és hányinger

És hogy mi van a klikkelés után? Tesztünk szerint a rángatás, na és egy kicsi hányinger.

A szájt 'explore' aloldalán megismerkedhetünk a klikkelés helyetti alternatív lehetőségekkel. Van a jobbról balra, a balról jobbra és a hurokszerű rángatás, és a kurzorral a link felett időzés. A hányinger pedig addig van, amíg az ember nem elég gyakorlott, ugyanis az egymáshoz közeli ablakok émelyítően gyors egymásutánban váltanak. Az oldalon kattintást nélkülöző gyakorlatokat is találunk.

A Dontclick tesztelése közben körülbelül tíz véletlen klikkelést követtünk el. Minden egyes alkalommal nyilatkoznunk kell, véletlen, vagy szándékos nyomkodásról van szó, illetve el kell szenvednünk a büntetést, azt a vizuális kényszert, amit a retinába égő pixeles hangyafoci jelent.

A szájt nyilvános statisztikáiból kiderül, eddig összesen 1 millió 330 ezer látogatója volt a Dontclicknek, közülük 784 ezren nem bírták kattintás nélkül. Az adatok szerint több volt a szándékos kattintás, vagyis a felhasználók tudni akarták, mi van, ha tiltás ellenére mozdítják a mutatóujjukat. Az is kiderült, az alternatív alkalmazáshoz könnyű hozzászokni, a "Hiányzik a kattintás?" kérdésre a felhasználók többsége nemmel felelt.

Kattintson ide egy utolsót, hogy többet már ne kelljen.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Értékeljen, nyerjen!

Van kedvenc légitársasága? Írja meg véleményét itt!