Zelma, Rajmund
-10 °C
-3 °C

Minden idők legveszélyesebb féregvírusa

2003.01.27. 11:57
Az Internet Security Systems (ISS) szombaton AlertCon 4 fokozatú (katasztrofális fenyegetés) riasztást adott ki, vagyis magasabbat, mint annak idején a Code Red és a Nimda féregvírusok megjelenésekor. Az SQLSlammer mindössze 376 bájt, de a megfertőzött szervereket elérhetetlenné teszi, mivel a teljes kimenő sávszélességet elfoglalja. Az FBI arról számolt be, hogy európai idő szerint szombat reggel fél hét és délután négy között volt a legsúlyosabb a helyzet.
Az ISS szerint az SQLSlammer már az első éjjel 160 ezer számítógépet megfertőzött. Más becslések szombatra negyedmillió gép kiesését látták valószínűnek. Annyi biztos, hogy a féregvírus rendkívüli sebességgel terjedt, mivel a Nimdához és a Code Redhez képest igen kicsi. Memóriába töltve 250 bájtot nyom, a hálózaton pedig összesen 376 byte, vagyis egy UDP adatcsomagban elfér.

A féregvírus mindenekelőtt a csendes-óceáni térségben és Észak-Amerikában pusztított. Bankjegykiadó automatáktól kezdve légitársaságok rendszeréig számítógépek ezrei bénultak le, már amennyiben a Microsoft SQL Server 2000 vagy a Microsoft Desktop Engine (MSDE) 2000 gyári változatban fut rajtuk.

Ezek az adatbáziskezelő rendszerek pillanatok alatt az SQLSlammer áldozatává válhatnak, ha nincs kijavítva rajtuk egy régebb óta ismert biztonsági rés. Még a Microsoft néhány saját szervere is áldozatul esett a támadásnak, és egy időre lehetetlenné vált a kritikus hibát lezáró javító alkalmazás letöltése.

Teljes erővel szaporodik

Az SQLSlammer úgy fertőz, hogy egy különlegesen preparált UDP csomagot küld egy adott IP számon álló gép 1434-es portjára. Ez a hibajavítás nélküli Microsoft SQL szervereken tártúlcsorduláshoz, és azonnali fertőzéshez vezet. A Microsoft SQL Server 2000 ezen hibájára 2002. július 24. óta létezik javítás, de a jelek szerint sok szerverre még nem telepítették.

Miután a féregvírus átvette az irányítást a szerver felett, végtelen ciklusban nekilát véletlenszerűen kiválasztott IP számokra szétszórni magát. A virtuális kórokozó eközben csak a memóriában létezik, vagyis a merevlemezre nem menti el magát. Mivel a számítógépek teljes sávszélességét leköti a terjedéshez, a hatalmas adattömeg komolyan akadályozza a normális internetes forgalmat.

Elméletileg ilyen jogosultság birtokában nagy károkat lehetne okozni a fertőzött rendszerekben, például további támadások érdekében hátsó bejáratokat telepítve. Az ilyen megoldásokról azonban tudatosan lemondtak az SQLSlammer ismeretlen szerzői.

Ehelyett az apró vírus minden erejét a továbbterjedésre fordítja, a teljes kimenő sávszélességet lefoglalva. Az érintett rendszerek ezért válnak egy csapásra elérhetetlenné. Az FBI arról számolt be, hogy európai idő szerint szombat reggel fél hét és délután négy között volt a legsúlyosabb a helyzet.

Koreától Ausztriáig pusztít

A szélessávú hozzáférések számában élen járó Dél-Koreát súlyosan érintette a támadás, a rendszergazdák a hétvégét a hálózatok foltozásával töltötték. Attól lehet tartani, hogy a hét első munkanapján újabb fertőzési hullám indulhat, ahogy a vállalati számítógépek munkába állnak, írta a BBC.

Ausztriában mindenekelőtt a szélessávú kábeles hozzáféréssel rendelkező magánfelhasználók félprofesszionális rendszereit érte el a fertőzés, jelentette az osztrák Ikarus Software. A cég szakértői szerint a hivatásos rendszergazdák inkább naprakészek a javításokkal, és sokat számít a jól beállított tűzfal, amely nem engedi egy portra tolulni a teljes sávszélességet.

A Network Associates szakértője, Toralv Dirro szerint az interneten valaha felbukkant legveszélyesebb féregvírusok egyikéről van szó. Amerikai idő szerint péntek este óta világszerte komoly zavarok jelentkeztek, több Voice-over-IP (internetes telefon) szolgáltatás leállt a megugrott forgalom következtében.

Javítások

A gyors elterjedés miatt még nem tudták meghatározni, honnan indult ki a fertőzés. A Network Associates mindenesetre elkészítette a vírust leszedő alkalmazást, amely maradéktalanul eltávolítja az SQLSlammert a memóriából, de az újrafertőzésnek nem veszi elejét.

Ezen kívül javasolják a Microsoft SQL-Server 2000 és a Microsoft Desktop Engine 2000 felhasználóinak, hogy sürgősen ellenőrizzék, telepítve van-e a gépükön a Microsoft fent említett javítása.

Oszd meg élményeidet!

Oszd meg nyári élményeidet más utazókkal is, tölts fel beszámolót, fotókat!

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.