Sára, Márió
-12 °C
-1 °C

Lemondják vezetékes telefonjukat a netezők

2003.05.13. 17:16
Az internetezők többségének van vezetékes telefonja, ám egyre többen szabadulnának tőle. A gyakori internetezők körében minden ötödik telefontulajdonos már gondolkodik azon, hogy egy éven belül lemondja vezetékes szolgáltatását - derül ki a Net Research Center kutatásából. Az internetezők körében a Nokia után az Alcatel a legnépszerűbb mobilmárka.
A magyar piacon a telekommunikációs szolgáltatások igénybevételében, illetve azok lemondásában az ár mellett a második legfontosabb tényező ma már a szolgáltatások minőségének a megítélése, illetve az ár/ érték arány - derül ki a Net Research Center (NRC) áprilisban befejeződött telekommunikációs kutatásából. "Ebben a tekintetben a vezetékes szolgáltatók jelenleg vesztésre állnak az ügyfelek szemében." - véli Klenovszki János, az NRC ügyvezető igazgatója.

Egyre kevesebb vezetékes

A vezetékes telefonok tekintetében a Hírközlési Főfelügyelet legfrissebb -2003. márciusi - adataival részben egybevág az NRC Piackutató Kft. és a TNS Hungary közös telekommunikációs felmérése, amely szerint a hazai internetezők több mint 80 százaléka rendelkezik valamilyen vezetékes telefonos szolgáltatással otthonában, ám ez a szám lassan, de folyamatosan csökken a korábbi negyedévek adataival összehasonlítva. Ugyanakkor a két felmérés eredménye eltér egymástól, mert az internetezők körében alacsonyabb (12,6 százalék) az ISDN vonalak aránya, mint a teljes lakosság körében, ahogyan azt a HÍF adatai jelzik. Az NRC adataiból kitűnik, hogy a gyakori internetezők körében minden ötödik telefontulajdonos már gondolkodik azon, hogy egy éven belül lemondja vezetékes szolgáltatását.

Figyelik az órát

Miközben egyre több ügyfél hagyja el a vezetékes piacot, a mobilosok száma továbbra is növekszik, bár a hazai piac telítődésének jelei már harmadik negyedéve érezhető. Ma már egyre több szolgáltatást várnak el a felhasználók: a piacon a legnagyobb igény jelenleg a mobil banki, a mobil internet és GPRS szolgáltatások iránt mutatkozik. A mobilhasználati szokások tekintetében a válaszolók egyötöde vallotta be, hogy telefonálás előtt végiggondolja mondanivalóját. Több mint 40 százalékuk a kedvezményes időszakot is figyelembe veszi, mielőtt tárcsázna. A megkérdezettek túlnyomó többsége (83,8 százalék) csak egyféle SIM kártyával rendelkezik és közel egyötöde a számára legmegfelelőbb időszakban beszél.

Drága az emelt díjas

Emeltdíjas SMS-en a megkérdezettek 40 százaléka már szavazott, viszont magas azoknak az aránya is, akik ezt a fajta szavazást elutasítják. Az értéknövelt mobilszolgáltatások elutasítóinak fő érve, hogy drágák maguk a szolgáltatások, illetve, hogy még nem találkoztak olyan szolgáltatással, amely érdekelte volna őket ebben a fizetési konstrukcióban. A szolgáltatókkal kapcsolatos legtöbb kritika a szolgáltatások árait (39,1 százalék), illetve a szolgáltatások minőségét (15,6 százalék) érte.

Az Alcatel lenyomta az Ericssont

A mobiltelefonnal rendelkezők 40 százaléka legfeljebb egy éve használja készülékét. A hazai piacon a legnépszerűbb készülékgyártók a Nokia (66 százalék), az Alcatel (11 százalék) és az Ericsson (10 százalék), a többi gyártó termékei csak elvétve találhatók meg a hazai internetezők otthonában. A kutatás adatai rámutatnak az előfizetők tudatosságára is mobilvásárláskor: A mobilosok többsége úgy gondolja, hogy a telefon márkája csak átlagosan befolyásolta őt telefonvásárláskor, ám 26 százalékuk mégis kizárólag a márkanév alapján választ magának készüléket.

A régit a nagyi kapja

Az új készülék kiválasztásakor a hazai internetezők többsége a sajtóban (53 százalék) televízióban (43,7 százalék) illetve a szolgáltató weboldaláról szerez információkat az egyes készülékekről. Azok pedig, akik három hónapon belül le akarják cserélni régi mobilkészüléküket, nagyrészük ismerősüknek vagy családtagjaiknak ajándékoznák el azt.

Utazás aggodalom nélkül?

Utazása előtt sose feledkezzen el utasbiztosításáról!

Pihenjen Szép kártyával!

Egy kis lazítás Önnek is jár! Íme a Szép kártya elfogadóhelyek.