Ferenc, Olívia
-4 °C
4 °C

Ingyen internetezhetnek jövőre az erzsébetvárosiak

2002.12.16. 09:21
Legkorábban 2003. végére lehet valóság az ingyenes internetből a VII. kerületben - mondta az Indexnek Hunvald György. A polgármester hozzátette: a szolgáltatás beindítása elengedhetetlen feltétele az e-kerületnek. Erről egyébként még az előző testület szavazott igennel. A vonatkozó jogszabályok miatt így az e-kerületről már nem kell az új grémiumnak szavaznia. Hunvald az ingyenes net kialakításának költségeit 80-90, míg az éves fenntartási díjat 40-50 millió forintra becsülte.
Tavaly szeptemberben Erzsébetváros önkormányzati testülete igennel szavazott az e-kerület létrehozásáról. "A távlati cél az lenne, hogy a kerület lakosai otthonról is intézhessék ügyes-bajos dolgaikat" - hangsúlyozta Hunvald György polgármester. A komplett projekt megvalósításának egyik eszköze a lakosok hozzájuthassanak az ingyenes internethez.

Előtanulmányok januárban

A polgármester úgy vélekedett, hogy 2003. januárjában kezdődhet meg az ingyenes szolgáltatással kapcsolatos előtanulmányok készítése. Azaz ebből derülhet majd ki, hogy a kerület lakosainak milyen a hozzáállása az ötlethez, hányan tartanának rá igényt, milyen feltételekkel lehet kialakítani.

Hunvald szerint Erzsébetváros 33 ezer háztartása közül minden bizonnyal sokan szeretnék a szolgáltatás bevezetését. Sok háztartásban van ugyan számítógép, ám internetet már jóval kevesebben használhatnak, a bevezetés és az előfizetés drágasága miatt - mondta a kerület első embere. Aki hozzátette: a fiatalok minden bizonnyal örömmel fogadják az ötletet.

Kalózvevő kizárva

A szolgáltatás költségei két részből tevődnek össze. Az egyszeri kialakítási díjat 80-90 millió forintra becsülte Hunvald György. A kerületben egyébként irányított mikrohullámú adattovábbításban gondolkodnak. Ennek azért van jelentősége, mert hiába szerelnének fel máshol "kalóz-vevőkészüléket" a jel nem jutna el oda.

Egy szakember egyébként korábban úgy vélekedett, hogy a mikrohullámú internet bevezetése igen költségigényes. Ezzel Hunvald nem értett egyet. Mint mondta: lehet, hogy egy olyan hatalmas kerületben, mint a XI. drága a kialakítása, ám Erzsébetváros csupán két négyzetkilométer területű.

Finanszírozás pályázatokból

Az éves fenntartási költsége a szolgáltatásnak - Hunvald becslése alapján - 40-50 millió forint lehet. Ezt is teljes egészében a kerület állja majd, ám ennek mikéntjéről még döntenie kell a testületnek - hangsúlyozta a polgármester. Az valószínű, hogy a kerület majd szerződik valamelyik internetszolgáltatóval, és így veszi le a lakosok válláról az anyagi terhet.

Mind a kialakítás, mind az üzemeltetés költségeire keresik a forrást a testületnél. A már említett előtanulmány erre is kiterjed majd. Az biztos, hogy a beüzemeléshez pályázatokon is próbálnak majd forrásokhoz jutni. Ebben az uniós csatlakozás közeledtével európai pénzekre is számít Hunvald.

Álomból valóság 2003-ban

Az e-kerület és a használatához elengedhetetlenül szükséges ingyenes internet legkorábban 2003. végére lehet realitás - mondta a polgármester. Az erzsébetvárosi ötlet egyébként egyedi kezdeményezés, arról Hunvald nem egyeztetett más kerületeke vezetőivel. Ám szerinte, ha működőképesnek bizonyul az elképzelés, akkor a belső kerületek minden bizonnyal hasonló kezdeményezéssekkel állnak elő. Ezt igazolhatja, hogy számos európai nagyvárosban (például Cardiffban) is van hasonló szolgáltatás.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Utazás aggodalom nélkül?

Utazása előtt sose feledkezzen el utasbiztosításáról!