Barbara, Borbála
-6 °C
3 °C

Spanyolországban fogtak nigériai csalókat

2005.07.20. 16:07
Valószínűleg nem üdülni járt Malagába az háromszáz ember, akit szerdán csalás vádjával vett őrizetbe a spanyol rendőrség.

A spanyol rendőrség közleménye szerint világszerte több ezer emberből összesen százmillió eurót csaltak ki egy állítólagos lottónyeremény ígéretével a most letartóztatott gyanúsítottak. A bűnszövetkezet levélen vagy emailben jutatta el ajánlatát az áldozatoknak, azzal, hogy nyertek egy nigériai lottójátékon. A nyeremény kifizetéséhez azonban furcsa feltételt szabtak: az állítólagos nyertesnek ugyanis először át kellett utalnia egy meghatározott összeget a számlájukra.

A csalásnak húszezer ember esett áldozatul Európában, az Egyesült Államokban, Kanadában, Japánban, de még Ausztráliában is. A banda minden bizonnyal már évek óta tevékenykedett, elfogásukban az amerikai Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) is segédkezett. A nyomozók százhetven lakást és üzletet kutattak át Malagában.

Elfogták a legjobbat is

Mostanában igen aktívan fellépnek a hatóságok a nigériai csalók ellen, kedden például az egyik legnagyobb csalót, Amaka Anajembát ítélte a lagosi legfelsőbb bíróság. A nőnek a két és fél éves börtönbüntetés mellett vissza kell fizetnie a csalással okozott kárt is: egy brazil banknak 48,5 millió dollárral jön, a nigériai kormánynak ötmillióval, és még egy 15 000 dolláros bírságot is kiszabtak rá. A vád szerint Anajemba harmadmagával összesen 242 millió dolláros kárt okozott.

A nigériai csalók általában kis befektetésre nagy nyereséget ígérnek, de előlegre mindenképpen szükségük van. Néha egészen elképesztő történetekkel állnak elő, például bukott diktátorok elásott vagyonának a megkereséséhez vagy konkrét pénzmosáshoz kérnek segítséget, de olyan is volt már, hogy egy Föld körüli pályán ragadt nigériai űrhajós megmentésére kértek pénzt.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Értékeljen, nyerjen!

Van kedvenc légitársasága? Írja meg véleményét itt!