Ferenc, Olívia
-4 °C
4 °C

Megszűnhet az email névtelensége

2004.03.01. 13:08
Az elektronikus levelezés egyik legsúlyosabb biztonsági hiányossága, hogy gyakorlatilag bárkinek a nevében írhatunk emaileket. Ezt a trükköt használják a spamelők is, ezért a Microsoft, a Yahoo és az AOL elhatározta: átalakítják a rendszert, hogy könnyebben megtalálhassák a nem kívánt levelek feladóit.
A Yahoo azt tervezi, hogy az üzeneteket titkosított digitális aláírással jelöli meg, amely a feladó vagy az üzenet megváltoztatásakor azonnal törlődik. A vállalat már tavaly decemberben bejelentette a DomainKeys névre keresztelt technológiát, de a részleteket egyelőre nem hozta nyilvánosságra.

A Microsoft az email-szervereinek egyedi numerikus címét gyűjtené össze, így a levelezőprogramok egy központi adatbázis segítségével leellenőrizhetik, hogy a bejövő email valóban a megadott címről érkezett-e. A redmondi vállalat Caller ID névre keresztelt újítása nagyban hasonlít arra a Sender Policy Framework rendszerre, amelyet több mint nyolcezer szervezet támogat, az AOL például január óta ezt teszteli.

Hátrányos változatosság?

A természetesen nem csak a három legnagyobb szolgáltató keresi a kéretlen reklámleveleket hárító megoldásokat. A CNN információi szerint az email szoftvereket gyártó Sendmail, a spamszűrőket gyártó Brightmail és az Amazon.com könyváruház hamarosan több rendszert is kipróbál.

Ezek az egyéni próbálkozások azonban igen komoly problémát jelentenek az internet szabványosítására törekvő testületeknek, és sokan úgy vélik: az új technológiák végül sokkal több problémát fognak okozni, mint amennyit megoldanak. Iparági szakértők szerint az újítások még az idén elterjedhetnek, de a hivatalos nemzetközi szabványok jóval később fognak megjelenni.

Korlátozott lehetőségek

A változtatások bevezetése előtt a vállalatoknak még sokat kell dolgozniuk a rendszer tökéletesítésén, hiszen a Caller ID és az SPF valószínűleg megakadályozza a vállalatok és kollégiumok által használt levéltovábbító szolgáltatások működését, amely a levelezés több helyszínről való elérését teszi lehetővé. Ugyanez gondot okozhat a netkávézók, hotelek és Wi-Fi elérési pontok esetében is.

Meng Weng Wong, az SPF vezető fejlesztője elismerte, hogy az internetezők néhány dolgot nem tudnak majd ugyanúgy megtenni, mint korábban, de szerinte a spamek és vírusok elleni küzdelem ennél sokkal fontosabb.

Sok résztvevő szükséges

A módosítások önmagukban nem tudják megfékezni a spamek áradatát, de már a kezdetekben is nagy segítséget nyújthatnak a hírlevek és más tömegesen kiküldött levelek felismerésében. Az új rendszer csak akkor lesz hatékony, ha a legtöbb szolgáltató és szoftvergyártó alkalmazza az új technológiákat, mert így szinte lehetetlenné válik az azonosíthatatlan levelek küldése.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Év végi utazás

Ajándékozzon utazást, töltse a karácsonyt és a szilvesztert külföldön!